toekomst: ‘tekort aan seniorenwoningen’

Meer dan de helft van het aantal gemeenten verwacht in 2020 een tekort aan seniorenwoningen. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van ouderenorganisatie ANBO.

Op dit moment zeggen 4 op de 10 gemeenten al dat ze een tekort hebben. In de komende jaren wordt dat aantal alleen maar groter, zegt de ANBO. Het gaat dan vooral om dorpen en steden met minder dan 100.000 inwoners omdat daar veel ouderen wonen.

Het kabinetsbeleid is erop gericht om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Volgens directeur Liane den Haan van de ANBO willen de meeste senioren dat ook wel. “Er moet alleen wel een geschikte woning voor handen zijn of je moet je woning kunnen aanpassen.”

Leegstaande gebouwen aanpassen
Veel ouderen hebben niet de middelen om hun woning zelf aan te passen. Senioren die deze middelen wel hebben, kunnen dat vermogen vaak niet vrijmaken omdat banken niet mee willen werken. “Er is wel een nieuw product waarbij de gemeente helpt om de hypotheek aan te passen, maar er is in Nederland nog maar één gemeente die daar mee werkt”, vertelt Den Haan.

De directeur van de ANBO wil graag dat leegstaande gebouwen worden aangepast. “Er staan veel verzorgingshuizen en kantoorpanden leeg. Ga daar eens kijken. Zorg alleen wel dat er in de buurt voorzieningen zijn voor ouderen.”

Bron: NOS