Tips om emoties over te brengen ondanks je mondkapje

Uit een onderzoek onder 2000 volwassenen blijkt dat een mondkapje behoorlijk in de weg zit om emoties te kunnen lezen. Als je veel met cliënten werkt zoals in de thuiszorg kan dat best een handicap zijn om je werk goed te kunnen doen. Meer dan 75% van de ondervraagden uit het onderzoek van Vision Direct geeft aan dat het moeilijk te vinden om de gezichtsuitdrukking van de gesprekspartner te herkennen. Meer dan de helft van de mensen schat de gezichtsuitdrukking en de emotie die daarbij hoort compleet verkeerd in.

De bekende Britse lichaamstaalexpert en tv-persoonlijkheid Judi James heeft daarom tien tips verzameld waarmee het makkelijker wordt om iemands gezicht te ‘lezen’. Het belangrijkst om emoties over te brengen worden de ogen. In de tips benoemt hij per emotie wat er precies met de ogen gebeurt zodat je hierop kunt letten als je zelf een bepaald gevoel wilt overbrengen. Maar ook om emoties te herkennen bij je collega’s die een mondkapje dragen.

1. LACH MET JE OGEN

Lach als een kat, omdat katten ‘glimlachen’ door hun oogvorm te verkleinen en te verzachten. Als je echt lacht met je ogen zie je kleine rimpels in de ooghoek en het onderste ooglid gaat een beetje omhoog omdat je je wangen optrekt. 

2. BLIK VAN VERSTANDHOUDING

Een korte blik van verstandhouding suggereert een goed humeur en een voorliefde voor de ander. De ogen vernauwen zich en de wenkbrauwen gaan in één snelle beweging op en neer. Dit kan duiden op het delen van een moment (bijvoorbeeld als er iets grappigs gebeurt). Het kan ook goedkeuring of aantrekkingskracht aangeven.

3. PLEZIER

Dit is een belangrijke uitdrukking in deze moeilijke tijden. Mensen voelen zich namelijk meestal aangetrokken tot andere mensen die hun stemming kunnen verbeteren in sombere tijden. Plezier is op twee manieren te zien aan de ogen. Eerst is te zien dat de ronding van het oog verandert, de wenkbrauwen blijven in de normale positie. Daarna is te zien dat de ogen zich vernauwen, met een subtiele verlaging van het bovenste ooglid.

4. AFKEER

Wanneer we ergens een afkeer van hebben, hebben we de neiging om na te doen wat een baby doet tijdens het afwijzen van eten. Tussen de ogen zie je een frons en de ogen worden samengeknepen. Dit is een van de vele gezichtsuitdrukkingen die rechtstreeks verband houden met de overlevingsreactie. Als voedsel slecht rook, zou dit leiden tot automatische sluiting van de mond en ogen en vaak ook het schudden van het hoofd, om zo het eten van bedorven voedsel onmogelijk te maken.

5. LIEFDE/AANTREKKINGSKRACHT

De blik in onze ogen wordt zachter als we iemand zien die we leuk vinden. Dit is meestal goed te zien aan de pupil: de pupil wordt namelijk groter als we naar iemand kijken die we aantrekkelijk vinden of van wie we houden. Dit is iets wat je lichaam automatisch doet en wat niet kan worden nagebootst. Het is een belangrijk signaal om op te letten als je focust op de lichaamstaal van je gesprekspartner.

6. ANGST

Angst is vooral te zien aan de ogen. De wenkbrauwen zijn hierbij recht en er is een kleine rimpel te zien boven de neus.

7. VERRAST/GESCHROKKEN

Dit is ook een voorbeeld van een ooguitdrukking die is ingegeven door de overlevingsreactie. De verbreding van het oog zou namelijk een beter zicht mogelijk maken tijdens een verrassingsaanval. De wenkbrauwen gaan in een boog omhoog en de ogen worden groter zodat het oogwit goed zichtbaar is.

8. BEZORGDHEID

Veel mensen delen tijdens deze lockdown hun problemen. Het is belangrijk om dan bezorgdheid en empathie te laten zien in je gezichtsuitdrukking. Dit is te herkennen aan licht gefronste wenkbrauwen. Dit wordt gecombineerd met een zachte uitdrukking in de ogen, om te voorkomen dat de frons er boos uitziet. Een kleine kanteling van het hoofd duidt op actief, empathisch luisteren.

9. BOOSHEID

De uitdrukking van de ogen kan hierbij variëren, afhankelijk van hoe kwaad iemand is. Maar veelvoorkomende signalen van boosheid zijn gefronste wenkbrauwen die zo laag mogelijk over de ogen komen. Dit wordt gecombineerd met een harde blik in de ogen. Het hoofd wordt vaak iets naar voren gekanteld. Een ander signaal van woede of het gevoel onder druk te staan is vaak knipperen met de ogen. 

10. ONGELOOF

Wanneer we in de war zijn of verbaasd zijn, wordt de gezichtsuitdrukking asymmetrisch. Dit betekent dat delen van het gezicht contrasterende signalen afgeven. Aan de ogen is dat bijvoorbeeld te zien omdat één wenkbrauw wordt opgetrokken, terwijl de andere naar beneden gaat of in een neutrale stand blijft.

Bron: ingezonden persbericht van Faselis Growth