‘Thuiszorgbranche niet direct geholpen door akkoord’

Het thuishulpakkoord dat vrijdag werd gesloten, is voor de korte termijn geen oplossing. Dat zei Hans Buijing, directeur van Branchebelang Thuiszorg Nederland, zaterdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. In de nieuwe overeenkomst die staatssecretaris Van Rijn afsloot met vakbonden FNV, CNV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) staat onder meer dat er nieuwe functies komen. Ook worden de regels, waardoor werknemers beter moeten worden beschermd, aangescherpt. “Er zit veel belofte in voor de toekomst, maar op dit moment zijn er veel partijen, die net als de grootste partij TSN, ook op omvallen staan. Die worden hiermee niet geholpen”, zei Buijing.

Bewust
Volgens Buijing zouden gemeenten juist nu moeten laten horen dat ze bereid zijn de bestaande contracten open te breken of aan te vullen. “Daar is al geld voor, want dat geld was er al. Pas daarna kunnen we kijken of we structureel langs de lijn die Van Rijn voorstelt tot betere afspraken kunnen komen. Gemeenten moeten zich ervan bewust zijn dat het gaat over hun eigen mensen: mensen die zorg krijgen, maar ook mensen die dat werk doen. Als je dan een organisatie als TSN in problemen brengt, dan zijn die mensen straks via de bijstand ook weer in beeld bij de gemeente”, waarschuwt Buijing.

Omtrekkende bewegingen
Door het dreigende faillissement van TSN staan de banen van 12.000 werknemers op de tocht. Volgens Buijing weet Van Rijn niet precies wat hij met de thuishulporganisatie aan moet. “Hij loopt al een week allerlei omtrekkende bewegingen te maken. Van Rijn wil eigenlijk zelf niets doen. Enerzijds zegt hij ‘het is aan de gemeente’ en anderzijds vindt hij dat de bewindvoerders nu maar iets moeten doen.” Volgens Buijing proberen die bewindvoerders momenteel nieuwe afspraken te maken met de 300 gemeenten in het werkgebied van TSN. “Ik heb begrepen dat er nog weinig positieve reacties zijn. Enkele gemeenten zeggen: wij staan achter onze TSN-medewerkers, maar de meeste gemeenten zijn dat nog niet van plan.”

Bron: NOS