Thuiszorg aan kinderen

Thuiszorg aan kinderen

Bij thuiszorg wordt meestal aan ouderenzorg gedacht. Tegenwoordig moet je als thuiszorgmedewerker zoveel meer doen dan handelingen uitvoeren die je vooral in de ouderenzorg verwacht, zoals het aantrekken van steunkousen. In een recent bericht op eo.nl geeft Hillegonde van Twillert (33) een inkijk hoe je werk eruitziet als je thuiszorg aan kinderen biedt. Haar cliënten zijn onder andere  kinderen met kanker of met anorexia.

Haar werkzaamheden binnen de specialistische thuiszorg zijn heel divers. Zo komt ze ook op scholen. Tijdens de zorgmomenten helpt ze bijvoorbeeld een kind dat voeding krijgt via een sonde. Andere kinderen zijn afhankelijk van medicatie of chemotherapie. Doordat zij er is op deze zorgmomenten, hoeven de ouders niet drie keer op een dag naar school om medicatie te geven.

Ook geeft ze zorg thuis aan kinderen. Dat is heel anders dan bij ouderen thuis of in het ziekenhuis. Je wordt letterlijk bij iemand thuis binnengelaten in het gezin, vertelt ze. Dus je bouwt een band op met iedereen binnen het huishouden: het kind zelf maar ook met de ouders, broertje of zusje inclusief de hond.

Ook al is het lijden van jonge patiëntjes heftig, is Hillegonde van mening dat het juist wel goed is om je betrokken te voelen. Inlevingsvermogen zorgt er ook voor dat je extra moeite doet voor het gezin.  Als kinderen komen te overlijden, moet je naast het leveren van medische zorg ook begeleiding geven rondom het sterven. In de laatste fase sta je dag en nacht stand by.  Naast het  technische gebeuren, zoals medicatie, moet je ook het hele gezin begeleiden op wat er volgt, hoe dat eruit ziet en wat ze kunnen verwachten. Het doel van de thuiszorg is om comfort te bieden in deze situaties.

Bron: eo.nl