Studie verpleegkunde populairder

Hoewel er steeds meer studenten voor verpleegkunde kiezen als studie, dreigt er toch een tekort te komen aan verpleegkundigen die voor ouderen willen zorgen. Deze week zijn er 7.400 hbo-studenten begonnen. Dat zijn er aanzienlijk meer dan de 6000 die vorig jaar startten.

Goede verpleegkundigen voor ouderen

Het is een goede trend dat er meer verpleegkundigen komen. Vooral de ouderenzorg heeft een grote behoefte aan jonge, goed opgeleide verpleegkundigen, maar juist de zorg voor ouderen is het minst populair onder de studenten.

Karen Cox, van de Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid. “Je ziet het op alle hbo’s: studenten kiezen massaal voor het ziekenhuis en laten de ouderenzorg links liggen. We willen graag meer studenten opleiden voor ouderenzorg, maar dat gaat heel moeizaam. Dat is al jaren zo.”

Baangarantie versus imago

Volgens Karen Cox is een baangarantie niet genoeg. “Er moet echt iets gebeuren aan het imago van de ouderenzorg. Daar ligt voor onze een grote uitdaging. Samen met de instellingen.”

Daarbij komt dat een verpleegkundige in een bejaardenhuis minder verdient dan verpleegkundigen in ziekenhuizen. Dat verschil kan wel oplopen tot 300 euro bruto per maand.

Niet populair

Onderzoeker Margriet van Iersel van de Hogeschool van Amsterdam deed onderzoek naar de studie verpleegkunde “De ouderenzorg is veruit het minst populair. Minder dan 5 procent van de studenten kiest daarvoor. Ruim 70 procent van de studenten kiest voor een baan in het ziekenhuis.”

Hoe dat komt? “Veel studenten zien een baan in de ouderenzorg nog altijd als een plek waar je vooral druk bent met laag complexe zorg. Jongeren denken dat er weinig afwisseling is. Dat het saai is. Ze staan ook verder van ouderen af. Het imago moet echt verbeterd worden. Stages zijn daarin essentieel: onbekend maakt onbemind. Laat die studenten dus kennis maken met de diversiteit van het vak.”

Imago moet veranderd worden

Daar zijn ze op sommige scholen al hard mee bezig. Zoals bij de Fontys. Daar kunnen studenten al bijzondere stageplekken krijgen in bijvoorbeeld verpleeghuizen. Ragna Raaijmakers werkte zelf jarenlang in de ouderenzorg en coördineert stages. “De student mag zich tijdens de stage met complexe zaken bezighouden. Samen met de verpleegkundige meedenken over nieuwe therapieën. En bemiddelen in het contact tussen familie en cliënt.”

Ook heeft Fontys gastcolleges waar ouderen voor de klas hun verhaal doen aan de studenten. Het werkt, ziet Ragna. “Langzaam zie je dat studenten steeds meer te porren zijn voor ouderenzorg. Omdat ze zien is dat het werk veel meer is dan zware lichamelijk zorg. Maar een uitdagende baan met zoveel verschillende facetten. En een baan die heel belangrijk is voor de toekomst.”

 

De cijfers:

  • Staatssecretaris Martin van Rijn trekt 2,1 miljard uit om 40.000 medewerkers in de verpleeghuiszorg aan te trekken.
  • Meer mensen zijn hard nodig.
  • Op dit momenten zitten er in Nederland 110.000 mensen in een verpleeghuis.
  • In 2025 zijn dat er naar verwachting 141.000.
  • Er staan nu al ruim 10.000 vacatures in de sector open.
  • Verpleegkundigen vallen vaak in schaal 45: hun salaris loopt van 2209 tot 2983 bruto per maand.

Bron: rtlnieuws.nl