Stijging parkinson

Op 11 april was het Wereld Parkinsondag. Extra aandacht voor alle mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme en hun naasten is hard nodig. Er zijn namelijk steeds meer mensen die met deze aandoening te maken hebben. Bewezen is het nog niet, maar inmiddels is er wel een vermoeden wat de kans op parkinson vergroot.

In 2040 verwacht het RIVM een stijging van 71 procent in het aantal mensen met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme ten opzichte van het aantal mensen met deze aandoening in 2015. Dit betekent dat er in 2040 naar verwachting 82.600 mensen bij de huisarts bekend zullen zijn met deze aandoening.

Bij de meeste mensen ontstaat de ziekte pas op latere leeftijd: tussen de 50 en 70 jaar. Een kleine groep mensen krijgt parkinson al voor het veertigste levensjaar. Bij de ziekte van Parkinson sturen de hersenen de spierbewegingen steeds minder goed. Dit komt doordat de hersenen te weinig van de boodschapperstof dopamine bevatten als je parkinson hebt. Dopamine is onder andere belangrijk voor het bewegen en het denken. Parkinson is een ziekte die niet te genezen is. De ziekte wordt in de loop der tijd erger. Bekende klachten waaraan je parkinson aan de buitenkant kan herkennen zijn traagheid, stijfheid en beven. Maar parkinson geeft ook problemen die minder opvallen. Bijvoorbeeld trager denken, wisselende stemmingen, slecht slapen, pijn of moeite hebben met naar de wc gaan.

Er is nog niet veel bekend over hoe je de kans op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson kleiner kunt maken. Het lijkt er wel op dat bestrijdingsmiddelen (pesticiden) de kans op parkinson vergroten. Het advies is dan ook om biologische producten te kopen waar mogelijk en groente en fruit goed te wassen. Daarnaast is het essentieel om gezond te eten en drinken, volgens een mediterraan dieet, en is het belangrijk om regelmatig (het liefst dagelijks) te bewegen.

Bron: Medicalfacts.nl