‘Steeds meer cliëntenstops’

Ouderen die tot op hoge leeftijd thuis blijven wonen, krijgen steeds vaker ‘nee’ te horen als ze daarbij ondersteuning willen. Een groeiende groep aanbieders van verpleging en verzorging heeft geen geld meer om nieuwe cliënten aan te nemen.

Waar Trouw eind september meldde dat twee zorgorganisaties daarom een patiëntenstop hadden afgekondigd, is die groep nu al gegroeid tot zes: Stichting Zorgcentra Rivierenland (Tiel), De Annenborch (Rosmalen), Opella (Ede, Wageningen), Savant Zorg (Helmond), STMR (Tiel) en Zorgpartners (Gouda). Vierstroom uit Zoetermeer is er inmiddels uit met verzekeraar CZ en heeft de patiëntenstop opgeheven.

Volgens betrokkenen blijven er door sluitende verzorgingshuizen meer ouderen dan verwacht thuis. Verzekeraars hebben daar geen rekening mee gehouden en hebben te weinig zorg ingekocht, zo klinkt het. Staatssecretaris Van Rijn (volksgezondheid) heeft een verzoek om extra geld vorige week resoluut afgewezen. Hij wil eerst weten wat de definitieve cijfers over dit jaar zijn.

Volgens BTN, de brancheorganisatie van thuiszorgaanbieders, kampt ongeveer een kwart van zijn 170 leden met deze problemen. “Alleen durft het merendeel dat niet publiekelijk te zeggen”, zegt directeur Hans Buijing. “De meeste aanbieders voeren op dit moment moeizame onderhandelingen met zorgverzekeraars over 2016. Die willen ze niet tegen zich in het harnas jaren.”

Patiëntenstop
Het Zuid-Hollandse Best Care For You hanteerde sinds juli bijvoorbeeld een patiëntenstop, zonder dat dit publiekelijk bekend werd. Bijna drie maanden kwam er niemand meer bij, ook terminale patiënten niet. Zorgverzekeraar CZ bracht nieuwe gevallen bij een andere aanbieder onder, zegt directeur Jacoline Rehorst. Pas vorige maand liet de organisatie weer mensen toe, omdat CZ extra budget had toegekend.

Aanbieders die hun besluit wél melden, staan niet te springen om dat toe te lichten. Savant houdt het bij een bericht op zijn website. Zorgpartners wil een korte e-mail, waaruit op te maken valt dat het de deur voor nagenoeg iedereen heeft gesloten, niet verder toelichten.

Hun besluit om geen nieuwe cliënten meer aan te nemen werd gemerkt door het nabijgelegen Groene Hart Ziekenhuis, zegt een woordvoerder. Per patiënt moeten medewerkers van het ziekenhuis hier inmiddels tot zes uur bellen om wijkverpleging te regelen. Ouderen gaan volgens het ziekenhuis nu soms naar een verpleeghuis of een revalidatiecentrum terwijl dat niet nodig is.

Acute gevallen
De overige patiëntenstops gelden volgens woordvoerders niet voor acute gevallen. Ouderen die vanuit het ziekenhuis naar huis gaan, dement zijn of stervenshulp nodig hebben, zouden hier geen last van hebben. Het zijn ouderen die thuis wonen en eigenlijk wel wat hulp kunnen gebruiken, die moeten wachten.

Echt dringen wordt het in Tiel, waar als gevolg van een dichte deur bij de Stichting Zorgcentra Rivierenland nu ook het veel grotere STMR ouderen moet afwimpelen. “Noodsituaties hebben zich nog niet voorgedaan”, zegt bestuurder Ron Axt. “Maar dit is nog maar anderhalve week geleden ingevoerd. We proberen mensen elders onder te brengen, maar dat is niet eenvoudig.”

Op een vlotte oplossing rekent hij niet. “Onze verzekeraar VGZ zegt dat hij gesprekken tussen hun branchevereniging ZN en de staatssecretaris afwacht. Maar als die pas in 2016 met geld over de brug komt, dan kunnen wij daar nu niets mee. Het is een mooi idee, hoor, om ouderen langer thuis te laten wonen. Maar Van Rijn moet niet van ons vragen om dat in één jaar te regelen.”

Bron: Trouw