Steeds meer VR in de zorg

De pandemie heeft voor een versnelling van digitale innovaties gezorgd. Dat geldt ook voor het gebruik van Virtual Reality (VR) in de zorg. VR is een aanwinst in  onder andere medische scholing en patiëntenzorg. Bijzonder is de VR-training module waarin twee praktijksituaties, in de thuiszorg en in een zorginstelling, aan bod komen. Zo kunnen zorgmedewerkers in een gecontroleerde omgeving leren en fouten maken zonder verdere gevolgen.

Eind vorig jaar werd in Friesland gestart met een opleidingstraject waarbij VR een belangrijke rol speelt. Onderdeel van de training COVID-19-COACH was een VR-training module waarin twee praktijksituaties, in de thuiszorg en in een zorginstelling, aan bod komen. De volledige training behandelt theorie, richtlijnen en advies rondom COVID-19. Zo krijg je informatie over veilig en hygiënisch werken om besmetting te voorkomen. Maar ook hoe om te gaan met een acute uitbraak.

Cursisten worden door het opzetten van een VR-bril zo realistisch mogelijk voorbereid op deze praktijksituaties. Bij het ontwikkelen van de VR-training is ook input verwerkt van zorgmedewerkers van het COVID-huis in Heerenveen die de eerste coronagolf van dichtbij hebben meegemaakt.

In het Virtual Reality deel van de training zie je als cursist twee video’s van een kwartier waarin de verschillende praktijksituaties aan bod komen. De zorgmedewerkers die de training volgen moeten een aantal vragen beantwoorden en reageren op situaties. Zij krijgen daar een beoordeling van.  Met de resultaten kunnen de zorginstellingen waar zij werken zien op welke onderwerpen eventueel nog bijscholing nodig is. Zorgemedewerkers die de training met succes gevolgd hebben kunnen de opgedane kennis vervolgens weer overdragen op collega’s. Daarvoor kan ook de VR-training gebruikt worden, die apart te volgen is.

Binnenkort wil ’s Heeren Loo testen of de inzet van een VR-bril cliënten met een verstandelijke beperking kan helpen om de inenting tegen corona. Veel cliënten vinden het vooruitzicht van een vaccinatie te spannend.  Uit onderzoek in de zorg is namelijk bekend dat als mensen tijdens het prikken een VR-bril dragen zij minder pijn ervaren en ook minder angstig zijn. En ook na de vaccinatie heeft de VR-bril toegevoegde waarde. Als ze tijdens de inenting met een VR bril een rustig filmpje kunnen kijken waarbij ze wandelen door een sprookjesbos of zwemmen met dolfijnen geeft het rust en fijne afleiding.

’s Heerenloo wil gebruik maken van de VR bril. De VR-training voor de zorg kan eventueel ook via smartphone, tablet en laptop, in 2D, gevolgd worden, maar het meest realistische effect wordt natuurlijk behaald wanneer de cursist gebruik maakt van de VR-bril, in 3D. Het is snel, doeltreffend, op maat aan te bieden en is onafhankelijk van tijd en plaats.

Bronnen: ICT & health en ’s Heerenloo