Steeds duidelijker hoe je dementie voorkomt

Er komen steeds meer mensen met dementie bij in Nederland. In 2040 zal het totaal op een half miljoen mensen liggen, verwacht Alzheimer Nederland. Een oplossing vinden waarmee de aandoening kan worden voorkomen of genezen is belangrijker dan ooit. Ook moeten mensen met dementie een zo goed mogelijk leven hebben. Maar de complexiteit van de ziekte maakt dit alles tot een grote uitdaging.

Een op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is dat een op de drie, tegenover een op de zeven mannen. In totaal hebben 290.000 mensen in Nederland dementie. Alzheimer Nederland, een stichting die zich inzet voor onder meer een dementievriendelijke samenleving, verwacht dat dit aantal als gevolg van de vergrijzing explosief zal toenemen tot een half miljoen in 2040.

Hoopvol is dat 0nderzoekers er steeds beter achterkomen  hoe dementie kan worden voorkomen. Het blijft echter ingewikkeld. Je kunt niet zeggen: als je morgen stopt met roken, krijg je geen dementie. Over het algemeen geldt wel dat je zo gezond mogelijk moet leven. Wat goed is voor je hart, is ook goed voor je brein.

Gerritsen is verbonden aan het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON) en is benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘welbevinden van kwetsbare ouderen en mensen met chronische ziekten in de langdurige zorg’. Vanuit die rol zet ze zich in om het leven van mensen met dementie te verbeteren. Dat doet ze door meer te focussen op het individu. ,,We kijken naar wat diegene leuk vindt om te doen en wie diegene eigenlijk is.”

De hoogleraar ziet dat deze aanpak het welbevinden van mensen verbetert. ,,Maar bij dementie is dit moeilijk te meten. Deze groep leeft heel erg in het moment. Bij hen zie je minder snel een langdurig effect.”

Hoe klein het pleziermoment ook is en hoe snel dat ook weer vergeten is, je kan daarmee wel een betere kwaliteit van leven creëren, zegt Gerritsen. En hoe eerder je daar al mee begint, hoe groter het effect kan zijn. ,,Ook als mensen nog thuis wonen en zolang ze nog wat kunnen leren, kun je veel doen. Hier kun je later op aansluiten en zo verleng je het effect.”

Hoe kan het verplegend personeel hier het beste ondersteuning bij bieden? ,,In verpleeghuizen wordt veel uit handen genomen van de bewoners. Iemand hoeft bijvoorbeeld de aardappelen niet meer zelf te schillen, terwijl diegene dat nog wel kan. We leren uit onderzoek dat mensen het nog heel belangrijk vinden om zich nuttig te maken in een verpleeghuis. Ze willen iets terugdoen. Die wederkerigheid proberen we in stand te houden.” Ook vinden veel bewoners het fijn om eraan herinnerd te worden wie ze vroeger waren.

Gerritsen hoopt dat er ruimte blijft en bijkomt om nieuwe ideeën te proberen. ,,We hebben goede aanpakken nodig om iedereen met dementie recht te kunnen doen. Maar professionals moeten wel de ruimte voelen, ik hoop echt dat die ruimte er meer komt.”

Bron: AD.nl