Spel en Alzheimer

Lichamelijke en geestelijke actie heeft een positieve invloed op Alzheimer. Als verzorgende is het dan ook een uitdaging om activiteiten te bedenken die patiënten met Alzheimer bezighouden en stimuleren. Hun aandacht verslapt meestal vrij snel, iets waar je rekening mee moet houden. Verveling kan overgaan in rusteloosheid, opgewondenheid of ronddolen.

Waar moet je op letten?

Volgens de ISAO (Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek) zijn er geen vastomlijnde regels voor het begeleiden van Alzheimerpatiënten bij het samen doen van activiteiten. Toch geven ze de volgende handige tips:

Flexibele houding

Doordat patiënten met alzheimer niet lang de aandacht ergens bij kunnen houden, is het belangrijk de activiteit luchtig en interessant te houden. Verzin een variatie als een spel ze niet meer boeit of ga over op een ander spel. Als je ziet dat een activiteit de patiënt onrustig maakt, ga dan over tot iets anders. Gevoelens van onrust leiden alleen maar tot frustratie, verlies en nutteloosheid.

Rustige omgeving

Onrust kan ook komen door een chaotische of lawaaiige omgeving. Kies dus voor een rustige omgeving.  Probeer een bezoekje aan een winkel, restaurant of bibliotheek te plannen op momenten dat het niet druk is.

Wat vond de patiënt vroeger leuk?

Activiteiten die de patiënt in het verleden graag deed, zal hij tijdens de ziekte naar waarschijnlijkheid nog steeds leuk vinden. Houd natuurlijk wel rekening met de lichamelijke en geestelijke conditie van de patiënt. Probeer zo veel mogelijk betrokken te zijn bij de activiteit van de patiënt, stuur de activiteit zonder het zelf over te nemen. Samen iets doen geeft iets positiefs!

Blik op vroeger

Met dit vragenspel worden bijzondere herinneringen opgehaald. De vragen in het blik bieden handvatten voor boeiende gesprekken, waarin ervaringen worden uitgewisseld en men elkaar beter leert kennen. In totaal zijn 100 vragen onderverdeeld in 10 herkenbare thema’s, onder andere “Tienertijd”, “Familie en naasten”, “Ouderlijk huis” etc. Op de achterkant van elk kaartje staat een afbeelding die met het thema te maken heeft. Blik Op Vroeger is zeer geschikt als spel voor dementie, zowel voor zorginstellingen als thuis.

In samenwerking met SpelPlus verloten we een exemplaar!

4 – 2 – 2015: Deze mail & win actie is inmiddels gesloten. Bedankt voor alle inzendingen!

Kijk op de website van Alzheimer Nederland voor een overzicht met 100 activiteiten.