Rolstoel

De rolstoel is er in heel veel verschillende varianten. Word je als verzorgende betrokken bij de aanschaf of vervanging van een rolstoel? Je kunt de cliënt helpen door de juiste vragen te stellen en hem of haar er zo achter laten komen wat de wensen zijn en verwachtingen van de rolstoel voor nu en later. Gaat de stoel vooral binnenshuis gebruikt worden, dan is het belangrijk dat de stoel een korte draaicirkel heeft.

Welk rolstoelframe voor wie?

Een actief vastframe is aan te raden voor gebruikers die een sport beoefenen. Een actief vastframe is licht en kan geconfigureerd worden om te gebruiken voor het sporten.
Een vouwframe rolstoel is meestal compacter of wat eenvoudiger te vervoeren dan een actief vastframe rolstoel. Wat daarbij wel een rol speelt is de omvang van de stoel. Is er een behoefte aan veel mogelijkheden om de stoel te verstellen, is de vouwframe erg geschikt.
De duwwandelwagen wordt buitenshuis gebruikt voor het verplaatsen van personen met een vertraagde psychomotorische ontwikkeling. Bij cliënten die een duwwandelwagen hebben zie je dat de stapfunctie (nog) onvoldoende is ontwikkeld. Zij zijn niet in staat om de rolstoel zelf te rijden.

Geschiedenis van de rolstoel

Niemand weet precies wanneer de rolstoel is uitgevonden. Op een Griekse vaas uit de 6e eeuw voor Christus is een afbeelding gevonden van iets dat op een rolstoel lijkt. Dit is de vroegste vermelding van rolstoelen die tot nu toe is gevonden. In China is een inscriptie op een tafel gevonden uit 525 na Christus van een man in een rolstoel.
Voor de rolstoel zoals hij er nu uitziet, maken we een sprong naar 1933. Twee ingenieurs, Harry Jennings en zijn gehandicapte vriend, Herbert Everest, ontwierpen het “x-brace” design. Doordat Everest zijn rug had gebroken bij een mijnongeluk kwamen ze op het idee een lichtgewicht, stalen, en opvouwbare rolstoel uit te vinden en er een massaproduct van te maken. Hun ontwerp wordt, met verbeterde materialen en moderner design, nog steeds grootschalig gebruikt.