Rollator

Meestal wordt een rollator door oudere mensen gebruikt. Het is eigenlijk een hulpmiddel bij het lopen voor iedereen die vanwege een lichamelijke beperking slecht ter been is. Ook revaliderenden kunnen een tijd een rollator gebruiken om zich makkelijker te verplaatsen.

Geschiedenis van de rollator

Een aantal decennia geleden was het gangbaar voor gehandicapten, revaliderenden en ouderen om een looprek te gebruiken als hulpmiddel bij het lopen. In 1978 kwam daar verandering in toen de Zweedse Aina Wifalk de rollator uitvond. Zij was zelf gehandicapt door polio en heeft via het Zweedse Ontwikkelingsfonds een bedrijf gevonden dat een prototype maakte. In Nederland werd de rollator pas in 1987 geïntroduceerd. Leuk om te weten is dat er nu ook een rollatorloop bestaat. In 2010 vond deze voor het eerst plaats in Amsterdam en is in september 2014 voor de vierde keer gehouden.

Verschillende rollator-modellen

Een rollator is meestal gebouwd van een lichtgewicht stalen buizenframe met vier (soms drie) wieltjes met rubberen banden. Aan de twee handgrepen zitten remmen waarmee de rollator kan worden vastgezet, wat handig is als je op een heuvel stil moet staan. Meestal is een rollator voorzien van een boodschappenmandje en een zitting waarop de gebruiker kan uitrusten of waarop een dienblad gemonteerd kan worden. Om rollators goed op te kunnen bergen, zijn ze opvouwbaar gemaakt. Bij de eerste modellen zorgde dat ook voor problemen omdat ze soms spontaan konden inklappen. Het op- en uitvouwen van een rollator kan best wat kracht kosten, iets waar ouderen vaak twee extra armen bij kunnen gebruiken.

Aanschaf

Een rollator is vanaf 2013 helaas niet meer opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering in Nederland. Hij kan via de huisarts worden aangevraagd maar zelf kopen kan ook. Als je “rollator” in Google intikt zie je vanzelf al dat er ruim voldoende webshops zijn die allerlei soorten aanbieden. Je kunt daarnaast ook terecht bij de thuiszorgwinkel of een van de vele leveranciers. Waar moet je vooral op letten? Er zijn rollators voor gebruik binnenshuis en voor buiten. De modellen voor binnen zijn wat lichter en wendbaarder. Daarnaast is de hoogte erg belangrijk, die moet goed afgesteld worden voor een optimale bloedcirculatie.