Programma Thuiszorgcafé 9 november 2016

Het Thuiszorgcafé van 9 november is helaas uitverkocht. In het voorjaar van 2017 vindt er weer een Thuiszorgcafé plaats. Houd de Facebook en nieuwsbrief van het vakblad in de gaten 

Op 9 november presenteert Angela Groothuizen het Thuiszorgcafé in de Meervaart in Amsterdam. Een geheel verzorgde dag voor professionals in de thuiszorg met lezingen, workshops en natuurlijk bijpraten met collega’s. Voor koffie/thee, een uitgebreide lunch én een borrel wordt gezorgd.

Praktische informatie

Het Thuiszorgcafé vindt plaats op 9 november in
Congrescentrum Meervaart
Meer en Vaart 300
1068 LE Amsterdam
Route plannen

Tijden

9.00 deuren open, koffie en informatiemarkt
10.00 start programma in de grote zaal
12.00 lunch en bezoek aan de informatiemarkt
13.00 – 14.15 workshopronde 1
pauze
14.30 – 15.45 workshopronde 2
16.00 feestelijke afsluiter met aansluitend borrel

Ochtendprogramma: lezingen*

Het ochtendprogramma vindt plenair plaats in de rode zaal van de Meervaart.

Lezing 1: “Omgaan met dementerende cliënten”
Marleen Prins en Claudia van der Velden zij nwerkzaam bij het Trimbos Instituut en gespecialiseerd in dementie en mantelzorgondersteuning 
Dementie is er in vele soorten en maten. Binnen je opleiding leer je over de verschillende typen, maar hoe pas je al die kennis uiteindelijk toe in de praktijk? Het is bewezen dat persoonsgerichte zorg en benadering positieve effecten kan hebben op de cliënt. Wat houdt dat precies in? Marleen Prins geeft je in deze lezing praktische hanvatten. Daarnaast vertelt zij over onbegrepen gedrag bij personen met dementie en licht zij een aantal veel voorkomende situaties toe.

Lezing 2: “De gevaren van ondervoeding”
Dr. Marian de van der Schueren is Lector Voeding en Gezondheid aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Senior Onderzoeker Diëtetiek en Voedingswetenschappen bij VU medisch centrum
Maar liefst 17 procent van de ouderen die een beroep doen op de Thuiszorg lijdt aan ondervoeding. Ouderen hebben een groter risico op ondervoeding, omdat ze vaker ziek zijn en minder bewegen. De gevolgen van ondervoeding zijn ingrijpend. In deze lezing deelt Dr. Marian de van der Schueren haar kennis over de gevaren van ondervoeding en biedt zij praktische handvatten hoe jij in je dagelijks werk ondervoeding kunt signaleren en kun helpen tegengaan.

Middagprogramma: Workshops*

In de middag volg je twee workshops. Je hebt de keuze uit acht onderwerpen. Beide workshops duren 75 minuten met een kwartier pauze tussendoor.

Workshop 1: Mindful werken
Willem de Groote is mindfulness- en compassie trainer en bedrijfsfysiotherapeut
Jouw werk is uitdagend en dat maakt je vak zo mooi, maar soms kunnen die vele uitdagingen stress opleveren, wat ten koste kan gaan van je gezondheid en werklust. Het beoefenen van mindfulness helpt je dit te voorkomen. Mindfulness versterkt je veerkracht, verdiept de kwaliteit van je werk en je leert stressvolle situaties beter te hanteren. Deze workshop geldt als eerste kennismaking met mindfulness in de zorg.

Workshop 2: Wondzorg in de thuiszorg… hygiënisch?
Diana van Dijk is wondconsulent en UCS verpleegkundige bij Internos Thuiszorg
In de thuiszorg vindt steeds vaker complexe wondzorg plaats. Hoe ga je hier als verzorgende of verpleegkundige mee om wat betreft reiniging en hygiëne? Kun je thuis net zo ‘ schoon’ werken als in het ziekenhuis en hoe pak je dat dan aan? Welke ondersteuning is nodig vanuit je organisatie? Hoe enthousiasmeer je de cliënt hiervoor? In deze interactieve workshop worden (on)mogelijkheden besproken.

Workshop 3: Medicatieveiligheid
Jos Lüers is apotheker bij Service Apotheek en Leef.nl
Vier op de vijf mensen van 75+ gebruikt medicijnen. Driekwart van deze mensen heeft meerdere chronische ziekten, waardoor ze dus meestal verschillende geneesmiddelen moeten gebruiken. Naast gewenste effecten brengt het gebruik van medicijnen ook risico’s met zich mee. Als verzorgende speel je een belangrijke rol bij het signaleren hiervan.

Workshop 4: Zelfzorg in de praktijk (mogelijk gemaakt door A.Vogel)
Marcel Brienne is trainer bij A.Vogel
De kans is groot dat veel van je cliënten gebruikmaken van zelfzorgmiddelen. Hoe ga je hiermee om en wat kun je adviseren? Spijker je kennis bij in deze workshop. De vijf meest bekende klachten komen aan de orde: prostaat/plasklachten, droge ogen, een droge neus, gewrichtspijn/kneuzingen (door vallen) en slaapproblemen. Workshopdocent Marcel gaat in op de diverse indicaties en deelt praktische adviezen die je je cliënten kunt meegeven. Denk hierbij aan voeding- en leeftips en aan natuurlijke oplossingen met oog voor contra-indicaties.

Workshop 5: Omgaan met psychiatrische cliënten
Astrid Petiet is Verpleegkundig Specialist GGZ
Zorg in de thuissituatie heeft als een van de belangrijkste functies het signaleren en herkennen van problemen. Hoe kun je psychiatrische problemen herkennen, de depressie in het bijzonder? Wat zijn verborgen symptomen? Wat is het verschil met eenzaamheid? En het allerbelangrijkste: hoe kun je omgaan met dit (vaak) moeilijke gedrag? Aan de hand van casuïstiek wordt bovenstaande problemen in deze workshop verduidelijkt.

Workshop 6: Palliatieve zorg: aan de slag met de signaleringsbox
Jeanet Leijs is verpleegkundig specialist palliatieve zorg
In deze workshop geeft Jeanet uitleg over hoe je aan de slag kunt met de signaleringsbox voor verzorgende bij palliatieve zorg. De methode helpt bij het signaleren, interpreteren en verwoorden van de zorgproblemen die het meest bij palliatieve patiënten voorkomen, zoals pijn, klachten van de mond, misselijkheid en vermoeidheid.

Workshop 7: Communiceren met mantelzorgers: hoe werk je samen?
Marga Visscher is opleidingsadviseur en projectleider bij de MO zaak
In je werk krijg je dagelijks te maken met mantelzorgers. Zij zijn van groot belang voor de zorg van je cliënten en daarbij is het essentieel dat jullie communicatie goed verloopt. Hoe betrek je de mantelzorger bij de zorg die je verleent? Hoe kom je erachter wat hij nodig heeft en wat doe je als de mantelzorger het proces verstoort? Marga Visscher geeft je praktische handvatten om de communicatie met de mantelzorger te optimaliseren. Van weerstand naar meewerken!

Workshop 8: De juiste lichaamshouding
Tinie Hake is fysiotherapeut en haptonoom
Je hebt een fysiek zwaar beroep. Maar dat hoeft zeker niet te betekenen dat je vanzelfsprekend last krijgt van je lichaam. Het gros van de zorgmedewerkers werkt echter in een verkeerde houding, waardoor zij hun lichaam dagelijks flink overbelasten. Voor hen is er goed nieuws! Met een paar handige tips en tricks kun je overbelasting namelijk voorkomen. En dat is niet alleen prettig voor jezelf, maar ook voor je cliënten.

* Programma en workshops onder voorbehoud

Het Thuiszorgcafé wordt mede mogelijk gemaakt door A.Vogel