Ouderen leren beeldbellen

Het gebruik van tabletcomputers door ouderen, leidt vaak tot een verhoogde beleving van de kwaliteit van leven en tot minder isolement. Zelfs ouderen met vergevorderde dementie kunnen nog leren beeldbellen! Zij hebben nog veel meer werkende hersencellen dan jonge kinderen, en die zijn tegenwoordig met drie jaar oud al wegwijs op de tablet.

Zorg dat op het startscherm van de tabletcomputer zo min mogelijk icoontjes en programma’s staan. Zet de tabletcomputer in een standaard op tafel, zodat (het) scherm niet per ongeluk op andere plaatsen aangeraakt wordt. Zorg dat het volume hard genoeg staat en plan dan wanneer er voor het eerst gebeld wordt.

Begin met ouderen te leren ‘opnemen’ als er gebeld wordt. Oftewel op welke plek je dan het scherm aan moet raken. Kijk zelf eerst waar dat precies is. Voor Skype is dat weer anders dan bij Facetime, Whatsapp of bijvoorbeeld Jitsi. Als je in het begin de gesprekjes kort houdt, kan het aannemen van het gesprek een aantal keer achter elkaar herhaald worden. De meeste ouderen (met dementie) zullen na een paar keer aannemen van het gesprek al doorkrijgen hoe zij dit moeten doen. Zorg dat er een paar keer per dag op afgesproken tijdstippen door familie wordt ingebeld. Herhaling doet onthouden.

Gaat het opnemen van een beeldgesprek goed? Dan kan er overgegaan worden op het aanleren om zelf het initiatief te nemen tot een ‘beeldbelgesprek’. Dit kan zo:

  • Zorg dat het icoon van het beeldbelprogramma op het startscherm van de tabletcomputer staat.
  • Zorg dat hier een beperkt aantal contactpersonen (met foto) in staan.
  • Druk samen met de betrokkene op de naam en/of foto. Zorg van tevoren dat de ‘te bellen’ persoon klaar zit om op te nemen.

Zeker bij iemand met dementie is het belangrijk dat de ervaring succesvol is, dus dat er ook echt opgenomen wordt als ze bellen. Zoveel mogelijk herhalen, ook een paar keer per dag, en dan lukt dit al snel zonder aanwezigheid van een begeleider

Bron: dementie.nl