Nieuwe kennistool: Bewust Bewegen

Voldoende bewegen is belangrijk, ook voor mensen met chronische aandoeningen. Maar waar moet je als zorgverlener rekening mee houden bij deze patiënten? De kennistool Bewust Bewegen geeft hier antwoord op. Met de handige adviezen, tips en praktische instrumenten help je jouw patiënten naar meer beweging in hun dag.

Iedereen heeft baat bij voldoende bewegen. Voldoen aan de beweegrichtlijnen kan helpen chronische aandoeningen te voorkomen en verlaagt de ziektelast bij bestaande aandoeningen. Maar voor mensen met een chronische aandoening is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe stimuleer je mensen deze richtlijnen te volgen? Zorgverleners hebben hier regelmatig mee te maken. Om hen te ondersteunen bij het gesprek over bewegen met hun cliënten en patiënten heeft het Kenniscentrum Sport & Bewegen de nieuwe kennistool Bewust Bewegen ontwikkeld: belangrijke achtergrondinformatie over de impact van bewegen op specifieke aandoeningen verzameld op één plek. Voor de patiënten zelf is er een flyer over het ‘hoe en waarom’ van bewegen.

Bewust Bewegen start bij de basis van bewegen: welke rol speelt bewegen precies bij mensen met chronische aandoeningen, en hoeveel beweging is nodig volgens de beweegrichtlijnen? Vervolgens zoomt Bewust Bewegen in op de preventie van aandoeningen en de rol van gedrag en motivatie. Is de basis helder? Dan volgt er een concreet beweegadvies per chronische aandoening: wat is verstandig op het gebied van bewegen en met welke zaken moeten patiënten rekening houden? Bewust Bewegen geeft advies voor vijftien verschillende chronische aandoeningen.

Er zijn verschillende manieren om mensen aan het bewegen te krijgen. Ook doorverwijzen naar een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) behoort tot de mogelijkheden. Bewust Bewegen legt uit hoe dit werkt, en welke andere mogelijkheden er bestaan. Zo kan bijvoorbeeld de buurtsportcoach van toegevoegde waarde zijn. Tot slot is er een aantal praktische instrumenten verzameld die je als zorgverlener kunt gebruiken om meer mensen in beweging te brengen. Dit alles gebaseerd op wetenschappelijke literatuur. Kortom, alle relevante informatie over de impact van bewegen voor mensen met specifieke aandoeningen verzameld op één plek.

Bron: Kenniscentrum Sport & Bewegen