Nieuw middel tegen Alzheimer

Voor het eerst sinds 20 jaar is er een nieuw middel tegen de ziekte van Alzheimer versneld goedgekeurd voor gebruik. Het gaat om het middel aducanumab. De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA denkt dat patiënten er voordeel van hebben. Toch zijn er ook nog wat onzekerheden aan de “belangrijke” nieuwe behandeling tegen de ziekte die dementie veroorzaakt.

Veel farmaceutische bedrijven hadden de zoektocht naar een goed medicijn voor het afremmen van de ziekte min of meer opgegeven. Dus toen biotechnologisch bedrijf Biogen in oktober 2019 aankondigde goedkeuring te vragen voor het middel aducanumab, reageerde de medische wereld verheugd.

Biogen was er in 2019 eigenlijk ook mee gestopt, maar een nieuwe analyse wees uit dat het medicijn toch aan bleek te slaan. Een hoge dosis aducanumab, met als merknaam Aduhelm, gedurende langere tijd zou “enige effectiviteit” kunnen hebben in de behandeling van Alzheimer, bleek uit de resultaten.

Het ophopen van bepaalde eiwitten in hersenzenuwcellen, de oorzaak van Alzheimer, kan ermee worden teruggedrongen, aldus de FDA.

De FDA heeft Biogen opgedragen onderzoek te doen naar het effect van het middel bij patiënten. “Als het medicijn niet werkt zoals bedoeld, dan kunnen we stappen nemen om het van de markt te halen”, schrijft de waakhond in een verklaring.

In de Verenigde Staten lijden meer dan zes miljoen mensen aan de ziekte van Alzheimer, die gepaard gaat met geheugenverlies en verlies van andere mentale functies. Volgens het de Hersenstichting en Alzheimer Nederland hebben naar schatting 200.000 mensen deze aandoening in Nederland. Hiervan zijn er 8.000 jonger dan 65 jaar. Wereldwijd zijn er ongeveer 20 miljoen mensen met de ziekte van Alzheimer. Verwacht wordt dat het aantal mensen met de ziekte in 2030 is verdubbeld.

Bron: Nu.nl