Mogen mbo’ers indiceren?

mag mbo indiceren

Door een tekort aan wijkverpleegkundigen op hbo-niveau mogen mbo’ers tijdelijk bepalen hoeveel uren zorg cliënten krijgen. Indiceren wordt normaliter door hbo’ers gedaan.

De veranderingen in de zorg hebben er nu toe geleid dat het indiceren niet meer centraal door het CIZ wordt gedaan. Dit is de verantwoordelijkheid geworden van de wijkverpleegkundige. Omdat het een redelijk complex proces is, waarbij je overzicht moet hebben over de combinatie van verschillende aandoeningen, is het meer een taak voor een verpleegkundige op hbo-niveau. Door het tekort, hebben de V & VN en zorgaanbieders een overgangsregeling van drie jaar afgesproken. De overgangsregeling houdt in dat mbo’ers met minimaal vijf jaar ervaring en zijn gestart met een hbo opleiding tijdelijk mogen indiceren.

Volgens een recent artikel in de Volkskrant zijn de meningen hierover verdeeld. De ene verzekeraar of zorgaanbieder gaat er coulanter mee om dan de ander. Kan een mbo’er dit wel? Heeft een mbo’er  voldoende inzicht om de oorzaken en gevolgen van meerdere aandoeningen en de daarbij horende hulp in te kunnen schatten? Wat is jouw mening? Deel het op Facebook of hieronder.

1 Comment on Mogen mbo’ers indiceren?

  1. Janet graeper // 18 november 2015 at 5:39 pm //

    Als ervaren verpleegkundige met een inservice opleiding en post-hbo opleidingen kan ik, na scholing, zeker indiceren zoals hbov-ers ik ben ook hbo maar niet hbov.
    Het is jammer dat mijn expertise niet erkend wordt waardoor ik niet in de functie van wijkverpleegkundige kan werken. Dit zou voor mij betekenen dat ik niet in de thuiszorg wil werken.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet getoond.


*