Kwalitatieve thuiszorg kan levens redden

nazorg ouderen

Tientallen ziekenhuizen zijn het afgelopen jaar begonnen met het aanbieden van nazorg aan kwetsbare ouderen die een ziekenhuisopname achter de rug hebben. Uit een studie die Sophia de Rooij, hoofd Universitair Centrum Ouderengeneeskunde aan het UMCG in Groningen, vorig jaar publiceerde bleek dat kwalitatieve thuiszorg levens kan redden.

Kwetsbare ouderen krijgen in het dagelijks leven vaak te maken met allerlei problemen als ze eenmaal het ziekenhuis hebben verlaten. Regelmatige bezoekjes van een wijkverpleegkundige helpen hen hiermee om te gaan en beter te herstellen. Inmiddels bieden al 45 Nederlandse ziekenhuizen deze vorm van thuiszorg aan. Volgens De Rooij had dat nog heel wat voeten in de aarde, omdat het moeilijk was om de financiering  voor het project rond te krijgen. Maar inmiddels blijkt dat deze manier van werken zowel geld- als gezondheidswinst oplevert, waardoor alle vijf groter zorgverzekeraars het project vergoeden.

De Rooij is intussen al gestart met het onderzoeken van een volgend vraagstuk: wat het dementerende ouderen en verzekeraars oplevert om thuis ziekenhuiszorg aan te bieden.

Bron: NOS