Lichaamsappen

Urine, oorsmeer, zweet, bloed: de meesten vinden lichaamsappen vooral vies. Als je in de thuiszorg werkt, hoort het gewoon bij je werk. Ook historicus Ruben Verwaal vindt dat lichaamsappen juist positieve aandacht verdienen en geeft in zijn onderzoek leuke historische medische weetjes over alle gezonde vloeistoffen die het lichaam verlaten.

Alles in ons lichaam vloeit rijkelijk en dat is essentieel voor onze gezondheid, vertelt historicus Ruben Verwaal. Zonder sperma en vaginaal vocht kunnen we onszelf niet voortplanten en zonder het stollen van bloed heelt een wond niet. Praten over lichaamssappen is misschien niet het meest populaire gespreksonderwerp, maar vroeger werd er volop over gepraat.  

Urine 

Er werd vroeger juist gebruik gemaakt van de lichaamssappen, om bijvoorbeeld diagnoses te kunnen stellen. Urine die zoet ruikt of smaakt was bijvoorbeeld een duidelijk teken van diabetes.

Pus 

In het hoofdstuk over pus vertelt Verwaal dat antieke heelmeesters geloofden dat pus of ettervorming nodig was om het genezingsproces van een wond of puist te bevorderen. Dat idee lag in het verlengde van de humeurenleer, waarbij het herstel van de patiënt verliep via het uitstoten van verrotte sappen. Later, in de dertiende en veertiende eeuw, waren chirurgen juist van mening dat een wond zonder ettervorming sneller kon genezen. De ontwikkeling van kennis over pus heeft ook geleid tot hoe we nu vaccineren.

Oorsmeer

Waarom hebben we dat eigenlijk, en hoe proeft het?’ Het blijkt, bitter. En juist dat werkt als een afstotend middel tegen ongedierte. Wist je dat er twee verschillende soorten oorsmeer zijn? Je hebt vloeibaar en droog oorsmeer. De meeste mensen hebben de vloeibare. Mensen in Azië hebben voornamelijk de harde, brokkelige soort.

Oorsprong fascinatie 

Ruben’s fascinatie voor het vocht van de mens kwam pas op latere leeftijd. Tijdens het schrijven van zijn proefschrift bleven de verhalen maar komen. Dus besloot hij er een boek van te maken. In de medische geschiedenis wordt er al heel lang onderzoek gedaan, toch is er nog weinig kennis van lichaamssappen. Uit diverse recensies van het boek komt ook naar voren dat het boek een leuke aanleiding kan zijn voor een gesprek met iemand over hygiëne, dat kan in de thuiszorg wellicht best eens van pas komen.

Bron: NPO Radio 2