Levensbeëindigende middelen

tips medicijngebruik

Coöperatie Laatste Wil (CLW), een organisatie die pleit voor zelfbeschikking over de dood, stopt per direct met zogenoemde huiskamerbijeenkomsten. Het CLW heeft signalen gekregen dat leden elkaar mogelijk levensbeëindigende middelen zouden verstrekken. Het strafrechtelijk onderzoek loopt momenteel nog.

De huiskamerbijeenkomsten werden georganiseerd door het CLW om leden een platform te bieden met elkaar vrijwillig over levenseinde te praten. Nu gingen er geruchten rond dat het verder ging dan praten. Dit kwam vooral door één lid van de coöperatie tegen wie nu strafrechtelijk onderzoek loopt. Je zou via hem ‘zelfmoordpoeder’ kunnen kopen. Hij stuurde dit gewoon op per post, zonder verdere verklaring erbij van de werking van het spul. Vermoedelijk gebeurde dit vaak in het verlengde van de huiskamergesprekken.

De voorzitter Jos van Wijk van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) is eind september na een dag weer vrijgelaten. Hij blijft verdachte, maar voor het onderzoek is het volgens het Openbaar Ministerie niet nodig dat hij blijft vastzitten.

Meerdere mensen zijn inmiddels overleden aan het zelfmoordpoeder. Het verkopen of verstrekken van middelen voor zelfdoding die als gevolg hebben dat iemand eraan overlijdt, overtreedt de wet.

Bronnen: ANP en NOS.nl