Jongeren met beperking helpen in ouderenzorg

Om voor zorgmedewerkers meer tijd te creëren die ze kunnen gebruiken voor de zorg, gaat een aantal verpleeghuizen jongeren met een verstandelijke beperking ondersteunende taken laten uitvoeren.  Ouderenzorgorganisatie Cordaan gaat een groep van vijftien jongeren met een arbeidshandicap  opleiden tot woonhulp. Hierdoor komen verzorgenden meer toe aan kerntaken zoals het wassen van hun patiënten, wondverzorging en het uitgeven van medicatie. Dit melden het Algemeen Dagblad en Cordaan.

“Op dit moment werken er al mensen van het eigen Leerwerkbedrijf in onze verpleeghuizen. Ze leveren een belangrijke toegevoegde waarde. Eenmaal gediplomeerd assisteren ze onze verzorgenden, onder andere bij het klaarmaken van maaltijden, bij de schoonmaak, bij bedden opmaken”, zegt directeur Remco de Vries van Cordaan. Ook wandelen de jongeren met oudere bewoners en gaan ze het gesprek aan.

Het leerwerktraject duurt anderhalf jaar en is specifiek gericht op jongeren met een laag IQ (tussen de 50 en 85). Vroeger kregen deze jongeren na het volgen van speciaal onderwijs vaak een Wajonguitkering, maar de toelatingseisen daarvoor zijn in 2015 verzwaard.

Door het personeels­tekort in verpleeghuizen ontstond twee jaar geleden het idee om de jongeren om te scholen tot ‘woonhulp’. “Zo snijdt het mes aan twee kanten,” aldus Gerda van der Meer, directeur Leerwerkbedrijf en dagbesteding bij Cordaan.

Cordaan biedt jongeren die dit traject starten baangarantie en er is inmiddels ruimte gecreëerd voor 50 woonhulpen.

Bronnen: AD.nl en de Nationale Zorggids