Inname van suiker en zout nog steeds te hoog

Consumenten eten steeds minder, maar nog steeds te veel suiker en zout. In 2014 heeft het Ministerie van  Volksgezondheid, Welzijn en Sport wel afspraken gemaakt met de voedingsindustrie om ervoor te zorgen dat Nederlanders minder zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) via hun voedsel binnenkrijgen.

Uit het laatste onderzoek van het RIVM naar het effect van de afspraken blijkt dat fabrikanten kleine stappen hebben gezet om producten minder zout en suiker te laten bevatten. Toch krijgen consumenten er nog steeds (te) veel van binnen. Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten ambitieuzere afspraken gemaakt waren.

Met de huidige afspraken krijgen mensen vooral minder zout binnen via brood, vlees, kaas en soep. Voor suiker is vooral vooruitgang geboekt bij frisdranken en iets minder bij melkproducten. Per dag kunnen volwassenen daardoor gemiddeld bijna 0,5 gram minder zout en 7,5 gram minder suiker (30 calorieën) binnenkrijgen. Dat komt neer op een snufje zout en twee suikerklontjes per dag minder. Het effect van de afspraken over verzadigd vet is niet doorgerekend. Daar zijn te weinig afspraken over gemaakt.

Een gezondere productsamenstelling is één van de manieren om gezonder te eten. Daarnaast zijn ook gezonde keuzes maken en eten volgens de Schijf van Vijf belangrijk. Het kiezen voor producten waar liefst zo min mogelijk suiker, zout en verzadigd vet in zit is een belangrijke eerste stap naar een gezonder eetpatroon. Kijken op etiketten helpt daarbij. Mensen die advies en tips willen over gezonde voeding kunnen terecht op de site van het Voedingscentrum.

Voor veel ouderen is het belangrijk niet teveel zout te eten. Zout verhoogt de bloedruk, zeker bij mensen die al een hoge bloeddruk hebben. Ook gaat bij ouderen vaak de werking van nieren achteruit. De nieren regelen de hoeveelheid zout in je lichaam. Wanneer je veel natrium binnenkrijgt moeten de nieren extra hard werken om dit via de urine uit je lichaam te verwijderen. Door het harde werken kunnen de nieren beschadigen.

Ook voorkomt kunnen  er veel problemen voorkomen worden als iedereen mindert met de inname van suiker en zout. Dit gaat dan vooral om problemen als overgewicht, hart- en vaatziekten, nierproblemen en een verhoogde bloeddruk.

Bronnen: Voedingscentrum.nl en RIVM