IJzel bemoeilijkt Thuiszorg

Veel mensen in het noorden en oosten van het land die hulp nodig hebben krijgen die voorlopig niet, meldt de NOS. Thuiszorgbedrijven TSN en Icare gaan vanwege de gladheid alleen langs bij patiënten die medisch noodzakelijke zorg nodig hebben.

Het verwisselen van infusen en het spuiten van insuline gaan door, volgens woordvoerder Jeroen Diepemaat van TSN Thuiszorg. “Ook mensen die antibiotica nodig hebben, krijgen voorrang omdat dit op vaste tijdstippen moet gebeuren.” Thuiszorgmedewerkster Annie van Ramshorst heeft een hoogbejaard echtpaar moeten afzeggen. “De 94-jarige vrouw heeft nu zelf haar man moeten douchen en aankleden. Het is niet ideaal, maar gelukkig reageren de meeste cliënten begripvol.” Wel blijft Van Ramhorst langsgaan bij een blinde man in Zwinderen, die achteraf op een boerderij woont en hulp nodig heeft bij het innemen van zijn medicijnen.

Thuiszorgpersoneel stelt zich flexibel op, aldus de NOS. Bij TSN en Icare melden medewerkers zich spontaan om langs te gaan bij cliënten die in de buurt wonen. Verder worden extra medewerkers ingezet die eigenlijk vrij waren. Jos de Blok van Buurtzorg Nederland roemt de creatieve oplossingen die bedenken om iedereen de zorg te geven die nodig is. “Boeren bieden zelfs aan om thuiszorgmedewerkers per tractor naar de mensen thuis te brengen.”