Huisdieren

Dagelijks komen zorgprofessionals van Thuiszorg ‘achter de voordeur’ bij mensen die hulp nodig hebben. Door tijdig te signaleren wat er beter kan, voorkomen zij dat een situatie uit de hand loopt, óók voor dieren. De Dierenbescherming heeft preventieteams klaar staan om in die gevallen te helpen.

Incidenten met huisdieren staan zelden op zichzelf volgens de Dierenbescherming. Vaak gaat er een verdrietige gebeurtenis achter schuil, zoals het verlies van een dierbare, een echtscheiding of geldzorgen. Het goede nieuws is dat Thuiszorg en sociaal hulpverleners de Dierenbescherming steeds vaker weten te vinden. Thuiszorg kijkt vaak al breder dan naar hun cliënt, bijvoorbeeld naar de vogelkooi in de hoek of een nest kittens onder de tafel.

Omdat de Dierenbescherming steeds meer in het vizier van de sociaal hulpverleners komt, groeit ook het aantal hulpvragen van dierenbezitters. Vaak gaat het om mensen die inzien dat zij hun dier niet de juiste zorg bieden, maar geen idee hebben hoe ze het tij kunnen keren. Paméla Zaat, die als coördinator preventie werkzaam is in Zuid-Holland: “Laatst nog werd ik benaderd door een vrouw die hulp zocht voor haar vader. Hij had twintig katten, waar hij niet goed meer voor kon zorgen. Omdat de dieren niet waren gecastreerd, werden het er steeds meer. De katten kwamen nooit buiten en de woning was vervuild. De man beschikte niet over de financiële middelen om het probleem aan te pakken en besloot dat het beter was om twaalf van de katten af te staan aan het asiel. De dieren die bij hem bleven, werden gecastreerd en gesteriliseerd. Nu kan hij het weer overzien en hebben alle dieren een beter leven.”

Armoede is vaak een oorzaak van incidenten met huisdieren. Er zijn cliënten die rond moeten komen van een paar tientjes per week. Maar juist als je niets hebt, behalve je dieren, wil je die niet missen. Ook al betekent het dat ze zelf een maaltijd over moeten slaan om het te kunnen betalen. Een dier-sociaal medewerker kan dan samen met de client en zijn begeleider uitzoeken wat de beste oplossing is.

Bron en melden van incidenten: https://www.dierenbescherming.nl/preventie