Houd vitamine D in het basispakket

Vitamine D moet vergoed blijven in het basispakket. Dat vinden ANBO en andere ouderenorganisaties, diverse patiëntenorganisaties en de apothekers. Genoeg vitamine D binnenkrijgen is voor onder anderen ouderen erg belangrijk om vitaal te blijven.

Het Zorginstituut heeft geadviseerd om vitamine D niet langer te vergoeden via het basispakket. In een brief aan de Kamer dringen ANBO en de andere organisaties erop aan om dit advies niet te volgen. In het commissiedebat van 9 juni pleitten ook veel oppositiepartijen voor het behoud van vitamine D in het basispakket. Zij wezen minister Kuipers (VWS) op de gezondheidsrisico’s op de lange termijn als dit geneesmiddel uit het verzekerde pakket gaat.

Vitamine D is belangrijk voor het behoud van sterke botten en een sterk gebit. Een tekort kan leiden tot onder meer botontkalking. Voor de meeste mensen is een lage dosering voldoende en die is via de drogist te krijgen. Maar zo’n anderhalf miljoen Nederlanders krijgen een hoge dosering op recept. En die wordt nu nog vergoed via het basispakket.

Juist de meest kwetsbare patiënten zullen worden getroffen als vitamine D uit het basispakket wordt gehaald. Apothekers zien dat mensen een middel niet meer nemen als ze het zelf moeten gaan betalen, vooral niet als ze al hoge zorgkosten hebben of een laag inkomen.

Op termijn kan het besluit om vitamine D niet meer te vergoeden juist leiden tot extra zorgkosten, omdat meer mensen bijvoorbeeld botten breken door een tekort aan vitamine D. Dat betekent ook een grotere druk op de wijkverpleging, mantelzorg en revalidatiezorg.

In de brief aan de Kamer vragen ANBO en de andere organisaties om eerst goed uit te zoeken wat de gevolgen zullen zijn als de hoge dosering vitamine D uit het basispakket verdwijnt. Enkele Kamerleden hebben aangegeven moties te willen indienen om het beleid van het kabinet bij te sturen onder andere als het gaat om vitamine D en het GVS. De moties worden deze maand besproken en daarna in stemming gebracht.

Bronnen: ANBO en Zorgkrant.nl