Hitteplan voor ouderen en chronisch zieken

Om er zeker van te zijn dat kwetsbare groepen mensen niet te maken krijgen met gezondheidsklachten vanwege de hitte deze zomer, heeft Den Haag een plan opgesteld. In het plan van aanpak van het advies- en ingenieursbureau Arcadis staat onder meer hoe bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken en dak- en thuislozen op hete dagen op koele plekken in de stad kunnen worden ondergebracht. Daarnaast gaat het ook om uitleg geven over het belang van drinken en het geven van tips om het huis zo koel mogelijk te houden. Volgens de directeur van Arcadis gaat de klimaatverandering snel. Een zomerse dag die in het huidige klimaat eens per tien jaar voorkomt, komt in 2050 eens per vijf jaar voor.

Wat vooral van belang is, is de communicatie om problemen te voorkomen tussen individuele verzorgers en professionals, zorginstellingen en maatschappelijke organisaties tijdens een periode van hitte.

Arcadis verwacht dat meer steden het voorbeeld van Den Haag zullen volgen. Het  benadrukt dat het hitteplan los staat van initiatieven om de stad koeler te maken door bijvoorbeeld de aanplant van meer groen en andere aanpassingen.

Bron: ANP