Hitteplan RIVM actief

Bij warm weer lopen vooral ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht risico: op ademhalingsproblemen, duizeligheid en jeuk, maar ook op levensbedreigende aandoeningen. Voor zorginstellingen is informatie over een naderende hittegolf erg belangrijk. Daarom heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) – met advies van het KNMI – het Nationaal Hitteplan opgesteld.

Met het Nationaal Hitteplan worden zorgverlenende organisaties snel op de hoogte gebracht van de kans op een langdurige periode van warm weer. Zo kunnen ze op tijd maatregelen nemen. Het RIVM waarschuwt de brancheorganisaties, landelijke en lokale GGD’en en het Nederlandse Rode Kruis. Die nemen weer contact op met gemeenten, verzorgings- en verpleeghuizen, huisartsen en thuiszorg. Zo is de belboom compleet, en is iedereen tijdig op de hoogte. Iedere organisatie geeft op zijn eigen manier invulling aan het Nationaal Hitteplan.

Vanaf 2 augustus is dit hitteplan geactiveerd voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Overijssel en Drenthe. Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor deze provincies. Het RIVM waarschuwt deze regio’s voor enkele dagen hitte en roept op extra aandacht te besteden aan groepen kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te beperken.

De aanbevelingen van het RIVM zijn om voldoende te drinken, zoveel mogelijk in de schaduw te blijven en dunne kleding te dragen die bescherming biedt tegen verbranding. Ook dient men de huid goed in te smeren met zonnebrandcrème, het huis koel te houden door gordijnen te sluiten en lichamelijke inspanning te beperken. Bovendien kunnen de lokale GGD en het Rode Kruis tips en adviezen geven.

Bron: RIVM