Hersenbloeding verhoogt kans op dementie

Het risico op dementie na een doorgemaakte hersenbloeding blijkt hoog, zowel op de korte als de lange termijn. Dit concluderen Alessandro Biffi e.a. in een longitudinaal onderzoek in JAMA Neurology. Dementie die zich kort na het bloedingsincident ontwikkelt (binnen zes maanden) blijkt daarnaast een geheel ander risicoprofiel te hebben dan die die op de langere termijn ontstaat.

De Amerikaanse onderzoekers selecteerden 738 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar die in de periode 2006 tot 2013 werden opgenomen na een primaire (intracerebrale) hersenbloeding.

Evaluatie vond plaats na drie en zes maanden en vervolgens tweemaal per jaar. Daarbij raadpleegden de onderzoekers medische dossiers, uitslagen van CT- en MRI-scans, genotypering en maakten zij gebruik van de zogenaamde Telefonisch Interview Cognitieve Status-methode (TICS), waarmee de cognitieve toestand wordt gescoord. Een diagnose dementie werd gesteld aan de hand van een TICS-score (indien lager dan twintig punten) en de ICD-9 code uit het medisch dossier.

De studie wees uit dan een vijfde van de patiënten dementie ontwikkelde binnen zes maanden. Van de patiënten die nog in leven waren na zes maanden, bleek meer dan de helft het ziektebeeld te ontwikkelen in de periode daarna. Daarnaast vonden de onderzoekers een significant verschil in risicofactoren tussen de vroeg en laat ontstane dementie. Waar de eerste met name geassocieerd wordt met de ernst en de locatie van de intracerebrale bloeding, blijkt de laatstgenoemde een associatie te hebben met opleidingsniveau, stemmingsklachten en wittestofziekte.

Commentator Rebecca Gottesman voegt een kritische noot toe aan de wijze waarop dementie in het onderzoek gediagnosticeerd wordt. Desondanks noemt zij de beschreven cognitieve achteruitgang een vooralsnog weinig onderkende complicatie van een hersenbloeding.

Meer onderzoek naar de onderliggende pathofysiologische factoren is nodig om een passende cognitieve screening en revalidatie na een hersenbloeding te ontwikkelen.

Bron: Medisch contact