Geen tijd voor lunch in de thuiszorg

Even snel een bammetje kaas wegwerken en weer door, dat is ongeveer een samenvatting van de Nederlandse lunchcultuur. En daar valt nog een hoop in te verbeteren. “Het is heel slecht voor je spijsvertering.” In het bericht van RTL Nieuws wordt onder andere het voorbeeld van een thuiszorg medewerkster genomen die een boterham uit haar tas haalt als ze op de scooter stapt naar een volgende cliënt. Omdat ze in de thuiszorg werkt heeft ze een half uur om van de een naar de ander te komen. In dat half uur moet ze ook haar lunch eten. “Soms prop ik een boterham naar binnen als ik naar de volgende afspraak rijd”, aldus Wendy Bestman.

Als cliënten dicht bij elkaar wonen, heeft ze geluk. “Soms hoef ik maar vijf minuten te scooteren. Dan eet ik op een bankje mijn boterhammen op en bel ik daarna bij de volgende cliënt aan. Maar soms moet ik naar een stad even verderop, dan red ik stilstaan om te lunchen echt niet.” Wendy vindt haar baan zo leuk dat ze het gebrek aan lunchtijd helemaal niet erg vindt.

“Het is niet heel goed voor je spijsvertering om geen tijd te nemen voor je lunch”, zegt Jaap Seidell. Hij is hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In Nederland nemen we gemiddeld maar tien tot vijftien minuten de tijd voor onze lunch. “En dat gebeurt dan ook nog achter het bureau of onderweg. Bijna altijd bestaat de lunch uit brood met melk.”

Korte lunch

Als je onze lunch vergelijkt met die in andere landen, hebben we de kortste lunchpauze. Seidell: “Italianen, Fransen en Spanjaarden nemen uitgebreid de tijd voor het middagmaal. Ze eten warm, vaak met veel groente en vlees.” Die paar boterhammen snel wegkauwen is niet per se ongezond. “Maar Nederlanders eten meer dan genoeg brood en beleg en krijgen genoeg zuivel binnen. Terwijl het hen vaak ontbreekt aan groente, fruit en vis.”

Onderweg eten en altijd haast hebben, werkt uiteindelijk averechts. Seidell: “Het is niet goed voor de spijsvertering als je snel en gedachteloos eet.” Eet je de boterhammen achter de computer, dan krijgt je lichaam ook geen moment om te herstellen van de drukte op kantoor. “Het gaat dan om een vol gevoel krijgen, niet om de kwaliteit van eten en het sociale aspect van de lunch.”

De oorsprong van onze slechte lunchgewoontes begint volgens Seidell al op de basisschool. “Scholen met een continurooster hebben een halfuur de tijd voor de lunch. Je ziet dat kinderen tussen de 8 à 10 minuten hun trommeltje leegeten en daarna gaan spelen. Er wordt geen tijd en aandacht besteed aan het eten, dus dat zullen ze later in hun werkende leven ook niet doen.”

Zitten is het nieuwe roken

De baas van Barney Willemse (19) zegt altijd: “Zitten is het nieuwe roken”. Daarom maakt Barney vaak met collega’s tijdens de lunchpauze een ommetje door de polder. “Ik werk op een assurantiekantoor en vind het heerlijk om even naar buiten te gaan.”

Als hij vergeten is eten vanuit huis mee te nemen, lopen ze naar de slager of de supermarkt in het dorp. “Tijdens dat wandeltochtje klets ik bij met collega’s en waai ik even uit. Kan ik daarna weer aan de slag.”
‘Lunchen leidt tot betere prestaties’

Tijd voor lunch maakt creatiever

Maartje Wolff is oprichter van Happy Office en weet alles van werkgeluk. “De tijd nemen voor de lunch draagt bij aan onder meer creativiteit, betere samenwerking en meer veerkracht. En dat begint bij een goede sfeer op kantoor.”

Samen lunchen kan de verbinding, een van de pijlers van werkgeluk, tussen collega’s versterken. “Ook buiten de eigen afdeling om. Gesprekken over werk, maar juist ook over andere dingen dan werk, kunnen bijdragen aan meer onderling vertrouwen.” Dat vergroot de samenwerking en daarmee de prestaties, productiviteit en ook het werkgeluk.

Bron: RTL nieuws