FAQ over de 45 jaar regeling

Vanaf 1 september dit jaar kunnen medewerkers in onder andere de thuiszorg met 45 dienstjaren eerder stoppen met werken. FNV Zorg & Welzijn is eind juni samen met de andere zorgvakbonden en werkgevers in de VVT tot een concreet uitgewerkt onderhandelaarsakkoord gekomen.

Het onderhandelaarsakkoord is nog niet definitief maar wordt nu voor stemming voorgelegd aan de achterbannen van de werknemers- en werkgeversorganisaties. Als die akkoord zijn, wordt de regeling aangemeld als onderdeel van de huidige cao, die gewijzigd wordt voor de nieuwe regelingen. Als de cao definitief is vastgesteld, gaat de regeling ‘45 jaar’ en ‘balansbudget’ per 1 september 2021 in.

Hier zijn veel vragen over de 45 jaar regeling. Speciaal daarvoor heeft de FNV een pagina met de meest gestelde vragen opgesteld. Een aantal vragen die daar beantwoord worden gaan bijvoorbeeld over of je ook gebruik kunt maken van de regeling als je nu al meer dan 45 jaar in de thuiszorg hebt gewerkt. En wat als je langdurig ziek bent?

Zo geldt de regeling voor iedereen die zwaar werk verricht in de VVT. Maar wat wordt er dan precies onder ‘zwaar werk’ verstaan?

Velen in de thuiszorg werken parttime of zijn in de loop der jaren parttime gaan werken. Wat voor invloed heeft dat op de regeling?

Voor antwoord op al deze vragen kun je terecht op deze pagina van het FNV >>

Bron: FNV