Extra geld ouderenzorg voor personeel en meer

geld ouderenzorg

Er wordt weer geld uitgeven aan de ouderenzorg na jaren van bezuinigingen. Minister de Jonge van Volksgezondheid wil dat dit geld besteedt wordt aan het aantrekken van meer personeel, maar volgens branche-organisatie Actiz is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Zij merkt dat steeds meer zorgorganisaties de vacatures niet kunnen vervullen en meent dat investeren in digitale ontwikkelingen veel verstandiger is.

Actiz komt tot deze conclusie na een uitvoerig onderzoek dat zij hebben gehouden onder hun leden en de bewoners van deze zorginstellingen. Hieruit blijkt dat er steeds meer nieuwe zorgmedewerkers worden aangetrokken, maar dat het er lang niet genoeg zijn om alle gaten op te vullen. “Het wordt steeds duidelijker dat we tegen de grenzen van de arbeidsmarkt aanlopen. Er zijn al regio’s waar zorgorganisaties plaatsen leeg moeten laten, omdat zij niet voldoende personeel kunnen vinden”, schrijft de branche-organisatie in hun publicatie Aan het werk in het verpleeghuis. Hierin beschrijft Actiz ook dat dit in de toekomst niet zal veranderen. Sterker nog, er zullen steeds minder werkenden zijn die de zorg voor meer ouderen op zich moeten nemen.

Om dit goed te organiseren, is het volgens Actiz verstandig om te kijken naar alternatieven. “Met name technologische en digitale ontwikkelingen moeten we veel meer gaan benutten. Uit de interviews komt naar voren dat medewerkers hier veel kansen voor zien.”

Voor veel zorgorganisaties is het echter lastig om te investeren in dit soort oplossingen, want de overheidsregels over hoe het budget besteedt moet worden zijn streng. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft begint 2018 gezegd dat al het extra geld dat de verzorgingshuizen krijgen uitgegeven móet worden aan extra personeel. Als het ergens anders naartoe gaat, moeten de instellingen het terugbetalen. Volgens de leden van Actiz is dit geen realistisch doel.

Actiz gaat Aan het werk in het verpleeghuis aanbieden aan minister Hugo de Jonge en Helma Lodders, voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bron: Maxvandaag.nl