Explosieve stijging ouderen met onderkoelingsverschijnselen

Bijna dagelijks belanden ouderen na een val met onderkoelingsverschijnselen op de spoedeisende hulp. Voor de coronapandemie gebeurde dat nog gemiddeld één of twee keer per maand. De afgelopen maanden is het aantal ineens fors toegenomen volgens klinisch geriaters en spoedartsen.

De druk op de zorgketen is volgens deskundigen de reden van de explosieve stijging. Huisartsen hebben het te druk om alle patiënten goed in beeld te houden en de aanlooptijd van de thuiszorg is steeds langer. Daar komt bij dat ouderen door de torenhoge energieprijzen zuiniger zijn met het verwarmen van hun huis. Soms zetten ze de thermostaat zelfs helemaal uit. De koude woningen maken de ouderen zwakker.

Vaak gaat het om eenzame ouderen, die geen familie in de buurt hebben wonen. Zij liggen na een val in hun eigen huis soms urenlang op de koude vloer. Huisartsen hebben vaak geen tijd meer om alle ouderen te screenen zoals ze dat een paar jaar terug wel deden. Zo weten ze niet precies meer welke patiënten er in de praktijk zitten.

Internist Marcel Levi maakt zich zorgen, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Er is een flinke groep ouderen, tachtigplussers, die niet zo fit meer zijn of een fragiele gezondheid hebben, maar wel thuis wonen. Ze hebben misschien wat hulp van familie en thuiszorg, maar het grootste deel van de dag zijn ze alleen. Ze kunnen ten val komen en hebben niet de kracht en de coördinatie om op te staan. Ze kunnen dan vrij langdurig op de grond liggen, tot iemand ze vindt.”

Om dit te voorkomen dragen veel ouderen een armband of ketting met een noodknop. In de praktijk werkt dat niet altijd. Er wordt dan wel iemand gewaarschuwd maar diegene moet dan wel toevallig op dat moment bereikbaar zijn. Levi denkt dat veel ouderen in Nederland te lang thuis blijven wonen. Voor sommige mensen is thuis blijven wonen, hoe graag ze het ook willen, eigenlijk niet meer haalbaar.

Bron: WNL