Een VVAR oprichten

Wil jij als verzorgende meedenken over het beleid binnen jouw organisatie? Dan is het handig iets te weten over de VVAR. Dit is een Verzorgende en Verpleegkundige Advies Raad. Zij mogen gevraagd én ongevraagd advies geven over beslissingen van het bestuur van een zorgorganisatie.

Die beslissingen gaan over alles dat te maken heeft met zorg aan het bed: wondzorg, medicatiebeleid, compressiekousen, maar ook over wie welke handeling uitvoert. Als je het er bijvoorbeeld niet mee eens bent dat er steeds meer taken aan de verpleegkundige toegewezen worden, dan kun je dit aangeven. Heeft jouw zorginstelling geen VVAR? Dan mag je hier altijd om vragen bij je manager. Misschien dat je zelfs extra uren en begeleiding kunt krijgen om zelf een VVAR te vormen.

Met de juiste begeleiding weet je op welke manier je met argumenten kunt komen tegen een beslissing van het bestuur. Maar ook op welke manier het handig is om contact te hebben met het bestuur. Het is aan te raden om een periodiek overleg in te plannen zodat het bestuur er rekening mee blijft houden dat het belangrijk is naar de mening van een VVAR te blijven vragen en luisteren.

Meer weten over medezeggenschap voor zorgprofessionals? Het boek Zetje Verpleegkundige Adviesraad op de kaartvan Michiel van Vliet staat vol tips hierover.

Bron en handig stappenplan: Zetje.nl