Wat is de perfecte powernap?

Vaak heb je te maken met onregelmatige diensten. Zeker nu zal er af en toe onverwacht een tandje bij gezet moeten worden. Ook ouderen hebben vaak last van slaapproblemen. Het beste voor iedereen is natuurlijk een goede nachtrust. Maar wat als dat niet mogelijk is of moeilijk gaat? Dan is de powernap! Neuroloog en slaaponderzoeker Roseleyne Rijsman geeft tips voor een goede powernap.

Duur

De perfecte powernap duurt tussen de 10 en 25 minuten volgens Rijsman. Dit heeft een heel positief effect op de “alertheid, maar ook op het geheugen en het controleren van de emoties: je hebt minder stemmingswisselingen. Zorg er bij zo’n relatief lange powernap alleen wel voor dat je niet ergens tussen de dertig en negentig minuten wakker wordt.” Bij een middagdutje van langer dan 90 minuten is het effect juist averechts geeft ze aan. Dan word je futloos wakker omdat je ontwaakt op een verkeerd moment in de slaapcyclus. Een slaapcyclus duurt 90 minuten en bestaat uit drie fases. Als je na 90 minuten wakker wordt zit je al in de tweede fase: de diepe slaap. Die wordt gevolgd door de rem- of droomslaap. Je voelt je dan juist moe in plaats van bijgekomen.

Wanneer

Je doet je powernap het beste tussen 13.00 uur en 15.00 uur. Na lunchtijd heeft je lichaam sowieso al een dipje. Hoe langer en later je overdag slaapt, hoe moeilijker je ’s nachts slaapt. Dit komt omdat je dan je slaapritme teveel verstoort.

Waar

Op een rustige en donkere plek slaap je het beste. En vergeet je wekker niet te zetten om zodat je zeker weet dat je niet te lang doorslaapt.

Vervanging

Een powernap is geen vervanging van de nachtslaap. Als je chronische slaapproblemen hebt of aan slapeloosheid lijdt, helpt een powernap wel op korte termijn je prestaties te verbeteren. Maar leven naar je biologische klok is het belangrijkst voor je fysiologische processen.

Bron: Nu.nl