Cholesterolremmers tegen Alzheimer

Een lager cholesterolniveau in de hersenen kan mogelijk een rol spelen om de ziekte van Alzheimer te voorkomen of de ernst ervan te verminderen. Dat is de conclusie van Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Cell Stem Cell. De groep wetenschappers ontdekten dat ophoping van cholesterol in de hersencellen van Alzheimerpatiënten leidt tot een opstapeling van de schadelijke Alzheimer-eiwitten, ook wel pTau en Amyloid genoemd. De eiwitten verstoren de communicatie tussen hersencellen, waardoor deze uiteindelijk afsterven. Daardoor ontstaat dementie.

Het onderzoek is gedaan met stamcellen uit de huid van Alzheimerpatiënten. Deze stamcellen zijn opgekweekt en hergeprogrammeerd tot hersencellen. Dat was nodig, omdat er levende hersencellen nodig waren voor het onderzoek. Vervolgens werden 1600 bestaande medicijnen getest op deze hersencellen. Cholesterolverlagende medicijnen bleken de opbouw van schadelijke eiwitten te verminderen. Daarbij wordt de kanttekening gemaakt dat niet ieder cholesterolverlagend medicijn werkt, omdat er een zogenaamd bloed-hersenbarrière is, waardoor het brein wordt beschermd tegen stoffen in de rest van het lichaam. Tijdens de test drong alleen het hiv-medicijn Efavirenz door tot het brein. Dit zou potentieel een middel kunnen zijn om Alzheimer te behandelen.

Momenteel zijn er ongeveer 270.000 mensen met Alzheimer volgens Alzheimer Nederland. Dit aantal patiënten groeit. De verwachting is dat het aantal mensen met Alzheimer in 2050 is verdubbeld. De Nederlandse onderzoeker Rik van der Kant van de Vrije Universiteit Amsterdam geeft aan dat de stelling binnen één tot twee jaar getest kan worden bij patiënten met Alzheimer.

Bron: Telegraaf