Check de ijskast!

De ijskast is bedacht om eten langer goed te houden. Toch zal je in menige ijskast organismen vinden die er niet thuishoren. Een hygiënisch schone ijskast is een absolute must in het huishouden van zieke of kwetsbare bewoners. Iedereen gooit wel eens eten weg, de meeste mensen zelf vaker dan nodig. Maar niet de oudere generatie. Bijna de helft van de zestigplussers zegt zelfs nooit eten weg te gooien.

Dat is begrijpelijk. Zij zijn niet opgegroeid in een wegwerpcultuur van vandaag en zullen het niet in hun hoofd halen om iets weg te gooien dat nog eetbaar is, houdbaarheidsdata en richtlijnen voor restjes ten spijt. Sommigen hebben de hongerwinter nog meegemaakt of op een andere manier in armoede geleefd. Eten weggooien doen we natuurlijk omdat we bang zijn voor voedselvergiftiging. Microorganismen die dat kunnen veroorzaken, zijn snelle groeiers en willen we dus snel ons huis uit hebben. Micro-organismen vermeerderen zich door zich in tweeën te delen. In de ideale omstandigheden kan één micro-organisme zo voor 16.000.000 nakomelingen zorgen. De ijskast is een goed apparaat om die groei te remmen.

Hoe koud?

Als je wilt dat de ijskast doet waarvoor hij gemaakt is, check je de temperatuur. Die moet tussen de 3 en 4 graden zijn. Het beste doe je dat met een aparte thermometer, want aan de stand van de knop kun je niet veel aflezen. Micro-organismen vermenigvuldigen zich het beste tussen de 25 en 40 graden Celsius, maar ook tussen de 5 en de 60 graden blijft hun aantal toenemen. Sommige zijn zelfs met een temperatuur tot min 20 niet te stoppen. Bij een nog koudere temperatuur stopt de vermenigvuldiging, maar blijven ze wel leven. Pas bij een temperatuur boven de 80 graden kunnen micro-organismen sterven, maar hun sporen blijven leven, waardoor bij een lagere temperatuur opnieuw deling kan ontstaan.

Scheiden en verpakken

Met de indeling van de ijskast kun je al veel problemen voorkomen. Houd bijvoorbeeld rauw en bereid voedsel uit elkaars buurt, om besmetting van bereid voedsel te voorkomen. Bewaar restjes ook altijd in afgesloten bakjes. En last but not least, let op met vlees: huishoudfolie is geen goede verpakking hiervoor. Het vocht kan eruit druppelen en direct of indirect terechtkomen op andere producten.

10-stappenplan: schone ijskast, zo gedaan

Stap 1: Trek de stekker uit het stopcontact
Stap 2: Haal al het eten en drinken eruit  en gooi de vervallen producten weg
Stap 3: Verwijder de groetenlades en de rekjes
Stap 4: Neem alles af met een sopje en daarna met schoon water en een scheut azijn
Stap 5: Droog af
Stap 6: Wrijf de binnenkant eventueel in met glycerine tegen ijsvorming
Stap 7: Groentenlades en rekjes maak je op dezelfde manier schoon
Stap 8: Gebruik wattenstaafjes om de moeilijkste plekjes te bereiken
Stap 9: Gebruik een lauw sopje voor de afsluitrubbers, droog ze af
Stap 10: Strooi wat talkpoeder op de afsluitrubbers, dan sluiten ze beter