Aantal ‘betaalde mantelzorgers’ groeit

Steeds meer bedrijven bieden aan om als (betaalde) mantelzorger te helpen in het gezinsleven. Het gaat om werkzaamheden die de thuiszorg niet uitvoert, zoals boodschappen doen, een klusje om het huis of even naar het ziekenhuis.

Bij de familie Kalkman in Aerdenhout komen regelmatig twee dames helpen bij de mantelzorg. Sybren Kalkman zorgt voor zijn vrouw Diny, die lijdt aan een ernstige vorm van dementie. Ook heeft ze bij een beroerte hersenbeschadiging opgelopen waardoor ze niet meer kan praten.

Ze kan met enkele klanken aangeven wat ze wil. “Eigenlijk moet je 24 uur per dag bij haar zijn, want ze kan zomaar de koffie over zichzelf heen gooien. Het gaat eigenlijk steeds minder met haar, ik zeg wel eens dat het leven uit haar wegsijpelt. Er is steeds minder een relatie, ze reageert niet en ze is niet meer zoals ze vroeger was.”

Kalkman geeft haar te eten, brengt haar naar bed en doet de boodschappen. “Maar ik schrijf ook af en toe een boek en daarvoor moet veel gebeuren. Ik heb ook veel vrienden en als het thuis echt niet meer gaat, wil ik niet geïsoleerd achterblijven. Ook reis ik geregeld nog naar congressen. Dat hoort er allemaal bij. Ook dan moet er iemand voor Diny zorgen.”

Geen tijd voor de was
Bij het bedrijf Saar aan Huis merken ze dat de vraag naar dit type zorg flink toeneemt. In 2,5 jaar tijd zijn ze uitgebreid van één naar twaalf vestigingen. Het aantal aanvragen neemt toe en eigenaar Sabine Blom van Assendelft verwacht de komende tijd nog meer groei.

“We richten ons eigenlijk op de kinderen, want zij merken dat hun ouders meer zorg nodig hebben maar die kunnen de kinderen niet bieden. Ze zijn zelf druk met werk, met hun eigen kinderen of wonen aan de andere kant van het land. We proberen zorgverleners te koppelen die ook goed klikken met onze klanten. Even een wasje doen of naar het ziekenhuis, dat doet de thuiszorg niet meer.”

Lees meer op nos.nl