Bezuinigingen op zorg deels teruggedraaid

De regeringscoalitie van VVD en PvdA laat de teugels in het laatste jaar voor de verkiezingen vieren. Politie, justitie en defensie krijgen er geld bij en bezuinigingen bij de zorg worden teruggedraaid. Dat is door bronnen rond het Binnenhof bevestigd.

Op hoofdlijnen is er daarmee een akkoord over de begroting van 2017. Naar verluidt is er €1,2 mrd beschikbaar om uit te delen. Het geld wordt gelijkelijk verdeeld over de twee regeringspartijen zodat zij het ieder aan hun eigen prioriteiten kunnen besteden.

Ouderenzorg
De PvdA besteedt €500 mln aan het schrappen van eerder aangekondigde kortingen op ouderen- en gehandicaptenzorg. Daarvan komt €100 mln van meevallers op het departement van Volksgezondheid, zo maakte staatssecretaris Martin van Rijn maandag bekend. Het kabinet kan nu ‘een punt zetten achter de bezuinigingen op de langdurige zorg’, aldus de bewindsman.

FNV
Vakbondsorganisatie FNV reageert verheugd dat de bezuinigingen op de langdurige zorg van de baan zijn. ‘Verder bezuinigen op de zorg zou de kwaliteit verder onder druk zetten en weer duizenden zorgmedewerkers hun baan kosten’, aldus FNV-bestuurder Han Busker.

Verkiezingen
Pas bij Prinsjesdag op de derde dinsdag van september wordt de begroting officieel bekendgemaakt. Naar verwachting zullen beide regeringspartijen de verdeling van het geld in hun voordeel gebruiken in de aanloop naar de parlementsverkiezingen die voor maart 2017 gepland staan.

– Financieel Dagblad