’40 procent gepensioneerden kan niet rondkomen’

Bijna vier op de tien gepensioneerden hebben niet genoeg aan het pensioeninkomen. Van hen zegt 30 procent geen idee te hebben waar nog op kan worden bezuinigd. Dat komt naar voren uit een enquête van ouderenorganisatie ANBO onder 9000 mensen.

“De financiële rek is er uit”, zegt directeur Liane den Haan van ANBO. “Al acht jaar op rij staat de koopkracht onder druk doordat pensioenen niet geïndexeerd of zelfs gekort zijn. Daarnaast hebben ouderen te maken met een stapeling van maatregelen waardoor hun koopkracht uit de pas loopt met die van werkenden.”

Volgens ANBO gaat het onder meer om de hoge eigen bijdragen voor zorg en het afschaffen van zorgvergoedingen. Vooral mensen met een middeninkomen en hoge zorgkosten hebben te weinig aan hun pensioeninkomen.

Inkomstenbelasting
De meeste gepensioneerden die de enquête hebben ingevuld, denken dat de oplossing ligt in de inkomstenbelasting. Bijna een derde vindt dat die belasting over het pensioen omlaag moet. Meer dan vier op de tien gepensioneerden willen dat de regels waar de pensioenfondsen zich aan moeten houden worden aangepast.

Ook ziet ruim veertig procent graag dat de AOW omhoog gaat, maar dat is volgens ANBO geen optie. “AOW verhogen is geen gerichte maatregel. Het kabinet moet zich focussen op de groep die echt in de problemen zit, dus gepensioneerden met een middeninkomen en/of hoge zorgkosten.”

Koopkrachtplaatjes
ANBO gaat dit jaar extra aandacht vragen voor de koopkrachtpositie van gepensioneerden. Vanaf vandaag kunnen mensen via de organisatie een kaart naar het kabinet sturen. “Wij roepen iedereen op om zijn stem te laten horen”, zegt Den Haan.

In een reactie zegt staatssecretaris Klijnsma dat het kabinet zich komende zomer buigt over de koopkracht voor 2017. “Uitgangspunt daarbij is een evenwichtige koopkracht voor iedereen, ook voor gepensioneerden.”

Bron: NOS