Symposium ‘Aandacht voor sterven’

Wat weet u van sterven? En wat zou u als (zorg)professional, hulpverlener, vrijwilliger of mantelzorger moeten of willen weten? Het Landelijk Expertisecentrum Sterven, dat op 24 mei 2017 één jaar bestaat, ziet sterven als een lichamelijk, emotioneel, mentaal en geestelijk proces dat net als geboorte bij het leven hoort. Dit uitgangspunt vindt u terug in het programma van het symposium Aandacht voor sterven, zowel in de keuze en de volgorde van de sprekers als in de wonderschone vocale bijdrage van zangeres Esther Kruiter.

Wilt u hier meer over weten? Kom dan luisteren én meedoen, want op deze middag schenken we aandacht aan sterven. Vier sprekers geven u inzicht in het proces dat in eerste instantie heel zichtbaar en tastbaar is, maar steeds subtieler en verfijnder wordt. En dat zorgt ervoor dat we ons ervan bewust worden dat sterven ook een wonderbaarlijk en mysterieus proces is.

 

__________
Programma

13.30 uur
Ontvangst met koffie/thee

14.00 uur
Opening. Els den Outer, dagvoorzitter, ‎medeoprichter Landelijk Expertisecentrum Sterven

14.15 uur
Sterven, onderdeel van het leven. Casper van Eijck, chirurg, Erasmus MC, Rotterdam
Professor Van Eijck is gespecialiseerd in alvleesklierkanker. Hij pleit ervoor dat artsen niet alleen behandelen, maar overgaan op stervensbegeleiding als behandeling niet meer mogelijk is.

14.45 uur
Sterven, een emotioneel proces. Jan Kortie, stembevrijder en directeur van de Academie voor Stembevrijding, Amsterdam
Als onzekerheid onaanvaardbaar is, verandert ze in angst’ (E. Tolle). Gevoelens die in ons leven onderdrukt worden, kunnen zich op ons sterfbed aan ons opdringen. Kan zingen helpen om de stroom op gang te houden? Jan Kortie neemt ons mee naar een grotere vrijheid.

15.15 uur
Pauze

15.45 uur
Sterven, het overdenken waard. Babs van den Bergh, filosoof, weduwe van denker des vaderlands René Gude, auteur van Wat kan mij gebeuren?
In de filosofie heeft tot nu toe de eigen sterfelijkheid centraal gestaan: Memento Mori. Maar voor de achterblijvers (en dat zijn wij levenden nu eenmaal allemaal) is het vooral de opgave om goed om te gaan met het sterven van onze naasten, van onze geliefden.

16.15 uur
Sterven, een wonderbaarlijk gebeuren. Ineke Koedam, oud-hospicecoördinator en initiatiefnemer en voorzitter Landelijk Expertisecentrum Sterven
Ineke Koedam deed namens de vooraanstaande neuropsychiater Peter Fenwick (UK) in Nederland onderzoek naar ‘end-of-life-experiences’. Zij neemt u mee in deze subtiele en troostrijke ervaringen die zonder uitzondering wonderbaarlijk zijn en die lijken te duiden op een overgang naar een andere vorm van bestaan.

16.45 uur
Afsluiting en borrel

__________
Praktische informatie

Organisatie
Dit symposium wordt georganiseerd door het Landelijk Expertiscecentrum Sterven, Rotterdam. De logistieke voorbereiding en uitvoering is in handen van Congressen MetZorg.

Wanneer en waar
Het symposium vindt plaats op woensdag 24 mei 2017 van 13.30 – 16.45 uur in Bomencentrum Nederland, Zandheuvelweg 7, 3744 MN te Baarn. Bomencentrum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Komt u met de auto, dan kunt u gratis parkeren op het terrein. Voor de routebeschrijving zie www.bomencentrumnederland.nl.

Voor wie
Het symposium is bestemd voor verpleegkundigen, vrijwilligers, artsen (huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde) en overige geïnteresseerden uit de zorg en de uitvaartbranche.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend voor 2 punten bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden en het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing ten behoeve van huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde. De Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers heeft 1 punt toegekend.

Kosten 
De kosten bedragen € 55,00.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden tot 17 mei 2017 door hier te klikken en vervolgens op de knop aanmelden. Nadat u het formulier hebt ingevuld en verzonden ontvangt u direct een bevestiging van uw aanmelding in uw mailbox. Uiterlijk vijf dagen voor het symposium ontvangt u per post uw toegangsbewijs, de factuur wordt separaat daarvan toegestuurd naar het factuuradres.

Annuleringsvoorwaarden
U kunt uw deelname niet annuleren, uw toegangsbewijs is wel overdraagbaar. Mailt u in dat geval de gegevens van uw vervanger naar info@congressenmetzorg.nl.

Informatie
Heeft u vragen over het symposium of over uw aanmelding? Bel dan met Congressen MetZorg, 030-7512487. Of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

U kunt hier de digitale flyer downloaden.