‘Reukvermogen voorspelt kans op dementie’

Wanneer bij iemand op relatief jonge leeftijd het reukvermogen afneemt, zou dit volgens nieuw onderzoek een mogelijke aanwijzing kunnen zijn dat deze persoon op relatief korte termijn dementie ontwikkelt. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, dat werd gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society, zo meldt nu.nl

Aan het onderzoek namen bijna 3.000 volwassenen in de leeftijd 57-85 jaar deel. Nadat zij mochten ruiken, moesten zij uit vier opties kiezen welke geur zij zojuist hadden geroken. De vijf geuren die hun werden aangeboden waren pepermunt, vis, leer, rozen en sinaasappel. Ruim driekwart wist vier van de vijf geuren te identificeren. Bijna twintig procent herkende maar twee of drie geuren en  één procent wist niet één van de vijf geuren te benoemen.

Vijf jaar later
Na deze test werden de deelnemers naar huis gestuurd en werd hun gevraagd vijf jaar later terug te komen. Bij de tweede test bleek dat maar liefst 95 procent van de personen die destijds geen van de vijf geuren konden onderscheiden inmiddels een vorm van dementie had ontwikkeld. En van de groep die vijf jaar eerder maar twee of drie geuren herkenden, had tachtig procent een vorm van dementie gekregen. Hoe minder geuren iemand kon onderscheiden, hoe groter de kans gemiddeld was dat zij op relatief korte termijn een vorm van dementie zouden krijgen.

Voorzichtigheid geboden
Let wel, dit onderzoek is slechts een voorzet naar groter onderzoek en er kunnen geen harde conclusies uit worden getrokken. De mate van reukvermogen mag niet als indicator worden gebruikt voor het bepalen van de kans op dementie.