ouderen nauwelijks op de hoogte van vergoeding medicijnen

Ouderen hebben vaak geen idee voor welke kosten van medicijnen ze een vergoeding krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van apothekerskoepel KNMP en onderzoeksbureau MWM2 onder ruim 1.600 senioren.

”Senioren tasten vaak in het duister als het gaat om de vergoedingen voor – en kosten van – medicijnen,” – Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO.

In totaal 62 procent van de ouderen raadpleegt de zorgpolis niet om te zien of ze een vergoeding krijgen voor de medicijnen. De helft weet ook niet dat dit mogelijk is. De vergoeding van de medicijnen speelt daarom geen rol bij de keuze voor de zorgverzekering.

De ouderenbond ANBO en KNMP roepen de zorgverzekeraars op toegankelijker informatie te geven over polisvoorwaarden en vergoedingen.

Zeven op de tien deelnemende senioren gebruiken meer dan twee medicijnen. Een vijfde zelfs vijf of meer medicijnen.

Periodieke beoordeling

Volgens de ANBO is een periodieke medicatiebeoordeling vanwege het gebruik van zoveel medicijnen hard nodig. Patiënt, huisarts en apotheker kijken dan samen naar het geneesmiddelengebruik.

”Omdat senioren vaak meerdere medicijnen van diverse artsen toegeschreven krijgen, loont het enorm om kritisch te kijken naar het gehele medicijngebruik”, zegt Den Haan.

”Er kunnen misschien medicijnen worden geschrapt of in dosering worden verminderd: dat kan kosten besparen en gezondheidsrisico’s beperken. Uiteraard moet bij een medicatiebeoordeling ook het gebruik van zelfzorgmiddelen en vitamines aan de orde komen.”

KNMP en ANBO hebben dit ook aangegeven in een brief aan de Tweede Kamer.

Bron: nu.nl